Румънското правителство падна от власт, както и дойде - с вот на недоверие в парламента

OFFNews Последна промяна на 05 февруари 2020 в 20:34 2842 1

Снимка gov.ro

Само три месеца, след като встъпи в длъжност, румънското правителство на премиера Лудовик Орбан падна днес при вот на недоверие в парламента.

Вотът на недоверие беше иницииран от опозиционната Социалдемократическа партия и Демократичния съюз на унгарците в Румъния и мина в пленарна зала с 261 гласа при необходими 233.

Двете формации обвиняват кабинета на Орбан, че е нарушил демократичните принципи, променяйки избирателния кодекс няколко месеца преди местните избори и без публично обсъждане.  

Миналата седмица правителството прокара поправки, според които кметовете ще се избират в два тура, а не както е досега - без балотаж на местни избори.

Първото либерално правителство в посткомунистическа Румъния, съставено изцяло от Национално-либералната партия, падна от власт, както и дойде - с вот на недоверие. В средата на октомври Национално-либералната партия свали с вот на недоверие кабинета, ръководен от Социалдемократическата партия, припомня румънското обществено радио.

Сега на ход е президентът - Клаус Йоханис свиква утре консултации с парламентарните партии за номиниране на нов премиер.

Временният председател на Социалдемократическа партия Марчел Чолаку тази вечер обяви, че ще предложи за поста премиер бившия министър на образованието Ремус Прикопие.

За да се стигне до предсрочни парламентарни избори, парламентът трябва да отхвърли две номинации за нов премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови