Роди се син на починалия лекар от Ухан, който пръв съобщи за коронавируса

OFFNews 12 юни 2020 в 15:36 6239 0

Вдовицата на китайския лекар, който пръв съобщи за новия коронавирус и по-късно почина от него, е родила син от него, съобщава Би Би Си.

Майката публикува снимка на новороденото в приложението WeChat.

Ли Уенлианг (Ли Вънлян) почина през февруари в болница в Хубей, след като лекува пациенти с COVID-19 и се зарази с вируса.

Семейството има и по-голям син. "Съпруже, можеш ли да видиш това от рая? Днес ти ми подари последния си подарък. Разбира се, ще ги обичам и закрилям", написа вдовицата.

Ли Вънкян бе лекарят, който през декември е изпратил на свои колеги в затворена чат група предупреждение за „нов вирус, който много прилича на САРС“. Посъветвал ги да носят защитно облекло и да внимават да не се заразят.

Четири дни по-късно лекарят бил привикан от местното бюро по сигурността, където трябвало да подпише признание, че „разпространява фалшива информация, която сериозно нарушава обществения ред“.

Новината за смъртта му беше посрещната с масови възпоменания в китайската социална мрежа „Уейбо“, които бързо прераснаха в гняв срещу ненавременните мерки и липсата на информация в началната фаза на епидемията. По-късно лекарят бе издигнат до национален герой. 

След смъртта на д-р Ли здравословното състояние на съпругата му се влошило и се наложило да постъпи в болница заради риск за бременността. Пред местна медия жената споделя, че известно време е крила смъртта на д-р Ли от по-големия им син, залъгвайки го, че баща му е заминал в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови