Китайците бесни на властите заради починалия от коронавирус лекар

В социалните мрежи избухна недоволство от правителството, което крие информация за епидемията

OFFNews 07 февруари 2020 в 12:40 3891 0

Снимка Pixabay

Смъртта на китайския лекар, който първи съобщи за новия коронавирус, предизвика гняв сред китайското общество, което обвинява правителството, че крие информация от Запада и не прави достатъчно за ограничаване на заразата, съобщи Би Би Си.

Починалият лекар Ли Уенлианг беше разследван за „разпространяване на фалшива информация, нарушаваща обществения ред.“

През декември той изпратил съобщение до свои колеги в затворена чат група, в което предупреждава за „нов вирус, който много прилича на САРС“. Ли посъветвал останалите медици да носят защитно облекло и да внимават да не се заразят.

Четири дни по-късно лекарят бил привикан от местното бюро по сигурността, където трябвало да подпише признание, че „разпространява фалшива информация, която сериозно нарушава обществения ред“.

Д-р Ли получил първи симптоми на заболяването на 10 януари, а в края на месеца бил диагностициран с коронавирус. Вчера агенциите съобщиха, че е починал от нетипичната пневмония.

Новината за смъртта му беше посрещната с масови възпоменания в китайската социална мрежа „Уеибо“, които бързо прераснаха в гняв.

Смъртта на д-р Уенлианг допълнително разпали разговорите за свободата на словото в Китай и яростните критики към правителството, което крие информация за мащабите на епидемията.

Повечето коментари с хаштаг „правителството дължи извинение на д-р Ли“ и „свобода на словото“ бяха изтрити, тъй като Китай налага строга цензура на социалните мрежи.

С все по-бурното разпространение на вируса от китайското правителство бяха принудени да признаят, че са позволили нередности в здравната система при новата болест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!