Рекорд на смъртните случаи от коронавирус в Германия и САЩ

OFFNews 08 януари 2021 в 10:44 2473 0

Снимка Pixabay

Германия регистрира рекорден брой смъртни случаи от COVID-19 за едно денонощие - близо 1200, предаде ТАСС.

Институтът "Роберт Кох" съобщи днес за 1188 починали от причиняваното от новия коронавирус заболяване за изминалите 24 часа. Предишният мрачен рекорд от 1129 смъртни случая бе регистриран на 30 декември.

Общият брой на починалите от коронавирусна инфекция в Германия доближава 39 хиляди (38 795).

През последното денонощие в страната са били потвърдени почти 32 хиляди нови случая на коронавирус (31 849). Общият брой на регистрираните в Германия заразени доближава 1 милион и 867 хиляди (1 866 887). Страната е на десето място в света по този показател, предаде БТА.

От 16 декември в Германия са в сила строги карантинни мерки. Отворени са само търговските обекти, където се продават стоки от първа необходимост. Фризьорските и козметичните салони, наред с театрите и музеите, са затворени, а децата учат дистанционно.

Здравните власти в САЩ искат да ускорят ваксинацията, в момент, когато коронавирусът причини смъртта на над 4000 американци за второ поредно денонощие, предаде Ройтерс.

До момента около 6 милиона души в Съединените щати, с население от приблизително 330 милиона души, вече са получили първата от двете инжекции с ваксина. Използвани са под една трета от общо 21 милиона дози, разпратени по места, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Правителството на САЩ беше обещало 20 милиона американци да получат първа инжекция с ваксина до края на миналата година, припомня Ройтерс. Епидемията в страната продължава да бушува с пълна сила, като броят на заразените, починалите и хоспитализираните е на рекордни равнища и не спира да нараства.

Вчера здравните власти съобщиха за над 270 хиляди нови случая на коронавирус, както и за 4002 починали от причиняваното от него заболяване за едно денонощие - с шест по-малко от рекорда, регистриран ден по-рано. Повече от 132 хиляди пациенти с COVID-19 са били настанени в болници в Съединените щати в четвъртък - лек спад спрямо рекорда от сряда.

Ситуацията се усложнява от разпространението на новия, по-заразен вариант на коронавирус, открит първо във Великобритания. Той вече е засечен в най-малко осем американски щата, сред които Калифорния, Колорадо, Тексас, Флорида, Ню Йорк и Пенсилвания. Здравните власти в САЩ очакват разпространението на новия щам да се ускори през следващите седмици и месеци, отбелязва Ройтерс.

Съединените щати са най-тежко засегнатата от пандемията държава. Те са на първо място в света по регистрирани заразени с новия коронавирус (над 21,6 милиона) и свързани с него смъртни случаи (365 хиляди), посочва ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови