Референдумът в Италия свали от власт премиера Ренци

Последна промяна на 05 декември 2016 в 00:47 15242 8

Снимка wikimedia

Матео Ренци.

Италианският премиер Матео Ренци претърпя тежка загуба на референдума за реформиране на конституцията и подаде оставка.

Първите данни от екзит пола на телевизия RAI показват, че 54-58% са гласували с "Не", а 42-46% с "Да".

Избирателната активност на референдума достигна близо 60 процента - твърде висока за италианските стандарти, отбелязва Би Би Си.

В среднощно обръщение премиерът Матео Ренци каза, че поема пълна отговорност за поражението на референдума и подава оставка.

Това е краят за правителството, което ръководя. Още днес ще връча оставката на кабинета на президента, заяви Ренци. 

На референдума днес италианците се произнесоха по редица въпроси, свързани с разпоредби за преодоляване на равноправния двукамарен парламент, намаляване броя на депутатите, ограничаване оперативните разходи на институциите, отменяне на Националния икономически и трудов съвет.

Въпросите бяха формулирани въз основа на промените, приети от парламента през април: те засягат намаляване броя на сенаторите от 315 на 100 души, Сенатът да не гласува доверие на правителството и да приема само ограничен брой закони за разлика от Камарата на депутатите, която да има повече правомощия, премахване и преустройство на областните ведомства и др.

След британския референдум за Брекзит и победата на Доналд Тръмп, референдумът в Италия е смятан за следващото сериозно изпитание пред Европа.

Референдумът може да сложи началото на края на еврозоната, коментира DW.

Инвеститорите в Италия смятат, че отхвърлянето на конституционната реформа означава победа на популистите и евроскептиците, които биха могли да вземат властта при първа възможност.

Най-голямата опозиционна партия - движението "Пет звезди", настоява за референдум за напускане на еврозоната.

Инвестиционната консултантска къща Sentix изчислява вероятността Италия да напусне валутния съюз на 19,3 процента. Данните са от анкета сред 1 000 финансови експерти.

Референдумът е възможност за много италианци да излеят гнева си срещу политиците - да кажат "не" на неолибералните реформи, на мерките за икономии, на истаблишмънта, на ЕС и еврото.

"Доналд Тръмп ни показа, че човек може да спечели срещу всичко и всички", заяви председателят на дяснопопулистката партия "Северна Лига" Матео Салвини.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7611

8

Ал Кин

05.12 2016 в 10:54

Някои побързаха да обвържат референдума с ЕС. Всъщност заради Spread-а на борсата и еврото. Тоест, финансовите капитали пак се бъркат (директно или не) в политиката, ограничавайки ролята на политиците и независимостта на решенията им.
Иначе изходът от референдума по-скоро би трябвало да се тълкув като нежелание за промяна. Човек не иска промяна или когато го е страх от промяната или когато му е добре в настоящото положение. При италианците е и едното и другото. И в това ще се убедят "грилините" (движение "5 звезди") и легистите (отцепниците и евроскептици от Лега Норд) в момента, в който предложат излизане от Еврото: и на тях ще им зашият един звучен шамар. Просто защото италианецът иска да му е спокойно и добре и да не го занимават с глупости :-)

84483

7

Мария е била изнасилена и убита с особена жестокост, от афганистане-бежанец. Това е новината в Германия, ОФФците обаче втори ден я крият. Честита ви мангустизацията!

69550

6

El Commandante

05.12 2016 в 09:33

Поредната многоходовка на Путин, очевидно.
Даде на сороспиите малко въздух в Австрия, за да ги изпраска после в Италия.
Pure genius.

Аз обаче друго искам да питам: как и защо за Оффнюз изнасилването и убийството на Мария Ладенбургер в Германия не е новина, докато тва че там некъв във Финландия е застрелял некви Е?

А бе, шаврантии грантови?

-6644

5

wayOff

05.12 2016 в 09:23

Доста тъпо го изигра премиера на Италия. Всъщност според доста медии единствената причина хората да гласуват против е, че премиера ще си подаде оставката. Та всъщност гласуването е било тоя пич да си ходи.....

Иначе самата реформа е за опростяване на законодателния процес и хората като цяло са ок с това. Не е свързано снЕвропа или други щуротии

2237

4

Какавидков

05.12 2016 в 09:13

Още един камараде гордост на ПЕС се отече в канала.
Добре че Станойчо навреме смени плочата от 'левата вЪлна' на 'спасителите идат'
То и в двата случая нищо няма да дойде ама..

-14201

3

чесън

05.12 2016 в 08:13

Евразия ликува!

15354

2

spirit оригиналът

05.12 2016 в 07:43

Поемете дълбоко въздух и кажете.......

84483

1

Скоро и в Италия. С вас сме, другари!