Разследват за корупция член на ръководството на компартията в Китай

OFFNews 24 юли 2017 в 16:10 2395 5

Член на политическото бюро на Китайската комунистическа партия е разследван за корупция, съобщи агенция Синхуа, цитирана от БТА.

Бившият партиен секретар на Чунцин и бивш селскостопански министър Сун Чжънцай е първият действащ член на политбюрото, който попада в центъра на разследване за корупция през последните пет години. 

Сун оглавяваше партийния комитет в Чунцин от ноември 2012 г. На 15 юли той беше отстранен от тази длъжност, а постът му бе зает от 56-годишния Чън Минър, смятан за протеже на председателя на ККП Си Цзинпин и възможен негов приемник.

Чжънцай е заподозрян в "сериозно нарушаване на партийната дисциплина", обяви Централната комисия за дисциплинарен контрол на партията. 

Той бе разглеждан като един от най-перспективните политици от новото поколение в Китай. Според анализатори той е имал всички шансове да стане член на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на партията - седемте представители на висшия партийно-политически елит.

Предшественикът на Сун на поста партиен секретар на Чунцин Бо Силай също беше обект на вътрешно разследване. 

През 2013 г. той беше признат за виновен в получаване на подкупи и присвояване на държавни средства от общо 25,44 милиона юана (4,1 млн. долара). Бо Силай беше осъден на пожизнено лишаване от политически права и конфискуване на личното имущество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

5

поп Дръвчо

28.07 2017 в 14:36

А, да, специално за проф. Балкански:

И менте иновации прави Китай.

15914

3

поп Дръвчо

24.07 2017 в 22:54

Китай прави ментета.

Менте стоки, менте марксизъм, менте социализъм, менте гражданско общество, менте пазарна икономика, а в случая - менте корупция и менте борба с корупцията. Култура, здраво стъпила на подражанието.

Понятието корупция изисква конкретен вид делегиране на властови функции, та да може нарушението му да се нарича корупция. В Китай няма такова нещо и затова няма корупция. Има "нарушение на партийната дисциплина" - неспазване на таблицата на ранговете или придобиване на влияние по-бързо от позволеното.