Разследват причините за имплозията на ''Титан''

OFFNews 25 юни 2023 в 08:11 2353 0

Стоктън Ръш

Снимка БТА/АП

Стоктън Ръш, пилотирал подводницата, която се взриви в близост до Титаник

Канадският съвет за безопасност на транспорта съобщи вчера, че провежда разследване на загубата на батискафа "Титан" и е разговарял с тези, които са пътували на кораба-майка - "Полар принс", съобщи Асошиейтед прес.

Новото решение беше обявено в момент, когато властите от САЩ и Канада започнаха процеса на проучване на причината за подводната имплозия и се сблъскаха с въпросите кой е отговорен за определянето на начина, по който се е развила трагедията.

Титан унищожен в катастрофална имплозия, всички на борда са мъртви

Морските агенции претърсват района в северната част на Атлантическия океан, където плавателният съд бе разрушен, при което загинаха всичките петима души на борда. Отломките са открити на около 3 810 метра под водата, на няколкостотин метра от останките на "Титаник", които са били на път да изследват.

"Провеждаме разследване на безопасността в Канада, като се има предвид, че това е плавателен съд под канадски флаг, който е напуснал канадско пристанище и е участвал в това събитие, макар и в международни води", заяви Кати Фокс, председател на транспортното ведомство. "Други агенции могат да решат да проведат разследвания и това зависи от тях." Тя добави, че разбира международния интерес и ще споделя събраната информация с други агенции.

Корабът - майка напусна Нюфаундленд на 16 юни, теглейки злополучния "Титан". На борда му имаше 41 души - 17 членове на екипажа и 24 други, включително петимата загинали при имплозията.

Американските ВМС са чули имплозията, унищожила Титан

Бреговата охрана ръководеше първоначалната издирвателна и спасителна мисия - мащабно международно усилие, което вероятно е струвало милиони долари, отбелязва АП. Не беше съвсем ясно кой ще има правомощията да ръководи това, което със сигурност ще бъде сложно разследване, включващо няколко държави. Компанията "Оушън гейт" която притежава и експлоатира "Титан", е базирана в САЩ, но батискафът е регистриран на Бахамските острови. Корабът майка на "Титан" е под канадски флаг, а загиналите са от Великобритания, Пакистан, Франция и САЩ.

Режисьорът на ''Титаник'' Джеймс Камерън: ''Титан'' бяха предупредени за катастрофаНай-малко 46 души са пътували успешно с батискафа до мястото на потъването на "Титаник" през 2021 г. и 2022 г., според документи, подадени от компанията в окръжния съд на САЩ в Норфолк, Вирджиния. Но въпроси относно безопасността на подводницата бяха повдигнати както от бивш служител на компанията, така и от бивши пътници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!