Ракети С-300 са поразили Харков, руски удари срещу енергийни обекти в Украйна

OFFNews 12 февруари 2023 в 09:02 10092 2

Войната в Украйна

Снимка facebook.com/GeneralStaff.ua

ВСУ ликвидира за денонощие още 900 руски окупатори

Руските военни са нанесли ракетни удари срещу енергийни обекти на украинския военно-промишлен комплекс. Столицата Киев, градовете Одеса и Днипро все пак ще избегнат режим на тока, докато текат възстановителните дейности, съобщи енергийният оператор на страната. 

Три руски ракети С-300 са поразили източния украински град Харков, съобщи областният управител Олег Синегубов. Повреден е инфраструктурен обект. Няма информация за жертви и за мащабите на щетите на този етап. 

Според съобщения от Киев временно са загубени основни производства на ток и топлоенергия. Украински представители дават сведения, че руска офанзива в Източна Украйна вече е в ход. По британски оценки руските сили напредват северно от Бахмут, но срещат затруднения при Угледар. 

Кметът на окупирания Мелитопол в Запорожка област съобщи за един загинал и двама ранени при обстрел на града. 

Американският министър на отбраната Лойд Остин и украинският му колега Олексий Резников обсъдиха по телефона "приоритети" като противовъздушната отбрана и артилерията преди предстояща среща на съюзниците на Киев в Брюксел, съобщиха късно снощи двете страни, цитирани от Ройтерс.

Остин и Резников обсъдиха важността на това обещаните военни способности да бъдат предоставени на Украйна възможно най-бързо, съобщи говорителят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър.

След телефонния разговор Резников обяви в Туитър, че "САЩ са непоколебими в подкрепата си за Украйна" и добави, че с колегата му са разговаряли и за обстановката на фронта.

След като получиха обещание на Украйна да бъдат предоставени десетки съвременни танкове, включително американски М1 "Ейбрамс", германски "Леопард 2" и британски "Чалънджър 2", президентът Володимир Зеленски и други официални представители на Киев започнаха да призовават съюзниците да изпратят и изтребители.

Във вторник на заседание в централата на НАТО в Брюксел се събира така наречената Контактна група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна като продължение на конференцията от 20 януари в базата Рамщайн, Германия, изиграла ключовa роля за решението да се предоставят танкове на Украйна, припомня БТА. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!