Ракетата, свалила малайзийския самолет, била изпратена в Украйна през 1986 г.

OFFNews Последна промяна на 17 септември 2018 в 13:44 3024 0

Снимка ЕПА, архив

Ракетата, свалила малайзийския пътнически самолет от полет MH17 през лятото на 2014 г. над Украйна, е била изпратена в страната през 1986 г.

Това обяви руското министерство на отбраната. 

Пътническият самолет, летящ от Амстердам за Куала Лумпур, бе ударен от ракета над Източна Украйна на 17 юли 2014 г. Загинаха всички на борда - 298 души пътници и екипаж.

Международен екип от следователи заяви, че самолетът е свален с руска ракета "Бук", която е била докарана от руска военна база. Според следователите ракетата е била на въоръжение на руската 53-а зенитна ракетна бригада, базирана край град Курск. 

Следователите показаха и филм, проследяващ пътя на ракетата от Курск до Източна Украйна.

Русия отрече да е замесена в свалянето на самолета и посочваше, че украински боен самолет е стрелял по малайзийския самолет. 

През май Москва обяви, че след разпадането на бившия СССР в края на 1991 г. не е доставяна на Украйна нито една ракета за някой от нейните 20 зенитни дивизиона с комплекси "Бук". Тогава руското военно министерство посочи и кога и защо се унищожават ракетите за тези комплекси.

Според разследването обаче ракета "Бук", която според руските изисквания е трябвало да бъде снета от въоръжение и унищожена не по-късно от 2011 г., е използвана от руската корпорация "Алмаз-Антей" през 2015 г. за тестове, целящи да докажат, че малайзийският самолет не е свален с оръжие, принадлежащо на руската армия. 

Днес руското министерството обяви, че ракетата, свалила самолета, е изпратена в Украйна на 29 декември 1986 г. - в зенитната част 20152, разположена тогава в Прикарпатския военен окръг в Тернополската област. 

Според ведомството не е регистрирано ракетата да е върната на територията на Руската федерация. 

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков обяви днес, че показаните доказателства от разследването са фалшифицирани. По думите му Украйна носи отговорност за трагедията, но и за манипулиране на следствието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови