Путин защити изборите в сепаратистките региони в Източна Украйна

OFFNews 15 ноември 2018 в 20:46 1863 1

Снимка Архив

Руският президент Владимир Путин защити спорните избори в сепаратистките райони в Източна Украйна - Луганска и Донецка области. 

Путин каза, че Западът не би трябвало да осъжда изборите, а трябва да насочи вниманието си върху политическите убийства, извършени в района.

"Това е истинският проблем", каза той на пресконференция в края на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Сингапур, цитиран от ДПА и БТА.

Украинското правителство и западните лидери отказаха да признаят изборите в двете подкрепяни от Русия сепаратистки области. Изпълняващите длъжността ръководители Леонид Пасечник - на Луганска област и Денис Пушилин - на Донецка област, бяха утвърдени на постовете си на изборите в неделя.

Конфликтът между украинските сили и проруските сепаратисти в Източна Украйна избухна през 2014 г., след като прозападни демонстранти свалиха от власт проруския президент.

До момента над 10 000 души са станали жертва на конфликта по данни на ООН.

Според Киев изборите нарушават клаузите на Минските споразумения от 2015 г. Споразуменията включват прекратяване на огъня и изтегляне на тежките въоръжения и войски от фронтовата линия. Те предвиждат също така размяна на пленници и освобождаване на всички политически затворници.

Путин заяви, че правителството в Киев не е направило нищо, за да приложи споразуменията, а размяната на пленници не протича достатъчно бързо. Последната такава размяна се състоя през декември 2017 г., когато Киев освободи 233 души срещу 73 освободени от страна на сепаратистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови