Путин: САЩ и други западни страни дестабилизират Балканите, за да доминират в региона

OFFNews Последна промяна на 16 януари 2019 в 21:01 3685 2

Когато говорим за ситуацията на Балканите, сериозен дестабилизиращ фактор там е политиката на САЩ и на определени западни страни, насочена към утвърждаване на тяхната доминация в региона.

Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за белградския вестник "Вечерне новости", цитиран от БТА.

"Още през 1999 г. силите на НАТО, без санкция от ООН, два месеца и половина бомбардираха Югославия, насилствено отделиха Автономната област Косово. През 2008 г. Вашингтон и съюзниците му подкрепиха нелегитимно обявената косовска независимост", каза Путин. През 2017 г., "въпреки позицията на половината от населението, Черна гора бе въвлечена в НАТО", добави той.

"Уплашиха се от референдум по този въпрос и в резултат страната преминава през период на политическа нестабилност. Миналата година с цел форсирано приемане в НАТО на Република Македония дори бе задвижен процес на приемане на конституционни поправки и промяна на името на тази държава, ревизия на основите на македонската национална идентичност. При това бе игнорирана волята на македонските гласоподаватели - референдумът за промяна на името на държавата се провали, но външният натиск продължи", каза още Владимир Путин.

Той посочи, че "като се знае и разбира колко сложни са Балканите и историята на този регион, Русия винаги го е смятала за пространство за конструктивно сътрудничество".

Руският президент определи укрепването на регионалната сигурност и страбилност на Балканите като "безусловен приоритет" за страната му.  "Обявяваме се за това да се зачитат правата и интересите на балканските държави и народи, да се спазва международното право", коментира още Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6162

1

red-army

16.01 2019 в 22:06

Лоша работа. Сети се за изтрочния въпрос Путин, а сигурно и другите "Велики" сили.

Не е добре да сме център на внимание. Без друго сме една голяма лайняна кочина. Барем да ни оставят, да си ровим калта със зурли и да си грухтим кротко......е го там немците ни мятат по някоя кофа просо да не умрем от глад. Закрепили сме го. Ни САЩ ни Русия ни трябва.