Путин печели убедително в Русия, партията му получи 54% от гласовете (обновена)

OFFNews 19 септември 2016 в 07:23 9718 5

Управляващата партия "Единна Русия" руския президент Владимир Путин спечели убедително парламентарните избори в страната. При обработени 93% от протоколите, формацията подкрепяна от президента Владимир Путин, печели малко 54,28% от гласовете на избирателите, съобщиха руските медии. Това ѝ осигурява най-малко 135 места в долната камара на Държавната дума.

Данните показват, че партията печели и повечето едномандатни райони - 203 от 225. Сумарно това осигурява на "Единна Русия" поне 330 депутатски мандата. Това означава мнозинство в 450-местния парламент.

На второ място се нарежда Комунистическата партия на Руската федерация на Генадий Зюганов, която печели 13,45 процента от гласовете, следвана от Либерално-демократическата партия на Русия на Владимир Жириновски също с около 13,24 на 100.

5-процентната бариера за влизане в Държавната дума прескача и партията "Справедлива Русия", за която са гласували малко на 6% от избирателите.

Изборите преминаха при рекордно ниска избирателна активност - 47,9%.

Никоя от социологическите агенции не беше прогнозирала толкова голяма победа за управляващата партия "Единна Русия" - повечето даваха между 40-50%. 

Сега в Думата партията на Путин ще събере конституционно мнозинство, като ще може да прави промени в основния закон.

Самият руски президент вече коментира резултатите от изборите, като посочи, че с вота си руснаците "демонстрираха стремеж към стабилна и сигурна ситуация в страната".

”Хората виждат желанието и стремежа на водещата политическа сила, която работи и е широко представена в парламента, да постига политически резултати. Те се доверяват на това желание за работа и за принасяне на полза на страната", каза Путин, цитиран от "Российская газета". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови