Путин назначи бившия си бодигард за секретар на Държавния съвет

OFFNews 29 май 2024 в 11:40 1807 2

Дюмин

Снимка Интернет

Алексей Дюмин и покровителят му Путин.

Руският президент Владимир Путин е назначил своя приближен бивш телохранител Алексей Дюмин за секретар на Държавния съвет, консултативен орган на руския държавен глава, съобщи Ройтерс.

След като по-рано тази година бе преизбран за нов шестгодишен мандат, Путин назначи Дюмин за съветник, специализиран в отбранителната промишленост.

52-годишният Алексей Дюмин е интересна фигура. Преди време се разбра, че Путин го готви за свой приемник и израстването му в кариерата може да се приеме за потвърждение на тези слухове. Бившият бодигард бе кандидат на политическите науки и стоеше начело на личната охрана на Путин. Неочаквано президентът го назначи за губернатор на Тулска област. Според специалиста по Русия Юка Малинен Путин ставал все по-подозрителен към старите си другари и все повече се затварял по отношение на тях, тъй като те успели да натрупат опит, да си изградят авторитет и станали независими. 

През 1995 г. Дюмин влиза във Федералната служба за сигурност, а после и във Федералната служба за охрана. През 2007 г. става началник на охраната на премиера Виктор Зубков. Пет години по-късно вече е зам.-шеф на службата за сигурност. След още две години е зам.-началник на службата за сигурност на президента. 

Дюмин влиза в ръководството на Силите за специални операции на руските военни, където ръководи анексирането на Крим през 2014 г. Година по-късно става зам.-министър на отбраната, но остава на поста едва два месеца, защото е преназначен за губернатор на Тулска област. През 2015 г. получава чин генерал-лейтенант и е удостоен със званието Герой на Руската федерация.

Медии свързват Алексей Дюмин с организацията на евакуацията на бившия украински президент Виктор Янукович през 2014 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    4000

    2

    very stable genius

    29.05 2024 в 21:42

    Марк Галеоти, който е един от най-добрите познавачи на руската диктатура, още преди месеци казваше, че този е претендента да наследи трона.

    145

    1

    Джендо Джедев

    29.05 2024 в 11:45

    Хаха, руският Боце се издига точно както нашият едно време - от пазвантин до шефче. Оня - кандидат на политическите нАуки, нашият - доктор (неясно точно по какво). Рашка вече съвсем придоби вид на царски двор. Бахти смехорията! :D

     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх