Протестите в Нигерия прерастнаха в масови грабежи

OFFNews 25 октомври 2020 в 11:11 4427 0

Снимка БТА/AP

Масови грабежи в най-населената африканска държава Нигерия въпреки репресиите и призивите за спокойствие. Това става след две седмици на протести, предаде БТА. 

Вчера бяха публикувани шокиращи видеоклипове в социалните мрежи. Те показват плячкосването на склад за хранителни продукти в Джос, Централна Нигерия, където се съхраняват десетки хиляди торби със зърно, ориз и пакети с макаронени изделия, които са били предназначени за раздаване на населението по време на карантината през март и април.

Малки групи хора нахлуха в склада, за да вземат храна. Няколко часа по-късно не бе останало нищо, хората избягаха с всички торби със зърнени храни.

"По време на затварянето бяхме гладни, а те криеха храната!", възкликва Мафег Пам, жителка на Джос. "Какво правителство имаме? Ние сме слаби и мнозина гладуват".

"Те крият тази храна от началото на карантината (края на март). Всички цени са се увеличили. Как да оцелеем?", каза Мохамед Ибрахим по пътя към склада, пълен с хора, носещи торби с печати "Не е за продан. Правителство на Нигерия".

В Еде в югозападния щат Осун, няколко хиляди души също нахлуха и разграбиха огромен склад за храни и блокираха трафика в града в петък.

Къщи на местни политици станаха обект на нападения в няколко щата.

Ситуацията в Лагос се поуспокои и треската отшумя след дни на безпрецедентно насилие, което напълно парализира града.

Снощи началникът на полицията излезе с изявление, за да призове тълпите за ред. "Достатъчно. Актовете на вандализъм, хаос и насилие, които доведоха до плячкосване на магазини, търговски центрове и складове, ни задължават да спрем това залитане към анархия."

Нигерия е най-големият производител на петрол в Африка. Страната е с население 200 милиона души. 

Преди две седмици в Лагос започна протестно движение срещу полицейското насилие. След това то прерасна в антиправителствени демонстрации. 20 души бяха убити по време на протестите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови