Протести в Южна Корея, искат оставката на президента

ОFFNews 06 ноември 2016 в 16:58 3684 2

Десетки хиляди южнокорейци излязоха в събота по улиците на Сеул с призив за оставка на настоящия президент Пак Кън Хе, съобщава "Индипендънт".

Това е най-големият протест в Южна Корея от години. Мобилизирани са 17 300 полицаи.

Напрежението в страната срещу президента се увеличи през последните седмици заради ареста на близка приятелка на Пак Кън Хе - Чой Сун Сил.

Тя е основен обвиняем в скандал със злоупотреба с президентската власт - намесване в държавните дела и оказване на влияние над представители на властта. 

Чой Сун Сил е обвинявана в това, че е използвала влиянието си, за да накара големи корпорации да дават милиони като дарение на свързаните с нея фондации.

Според редица публикации, по този начин са изнудвани 53 южнокорейски компании, а дарените от тях средства възлизат на около 72 млн. долара.

Чой Сун Сил е близка приятелка на президента Пак Кън Хе и дъщеря на покойния лидер на религиозна секта в Южна Корея. Прокуратурата подозира, че Пак Кън Хе е давала на приятелката си секретна информация, в това число и текстове от свои бъдещи изказвания, като ѝ е разрешила да нанася корекции.

Чой Сун Сил е можела да влияе на икономиката и политиката на страната.

След разразилия се скандал, който е един от най-големите в историята на политиката на страната, процентът на обществено одобрение на Пак Кън Хе се срина до 5%.

По време на демонстрациите се чуваха скандирания "Арест за Пак Кън Хе" и "Не можем повече да приемаме това".

"Пак трябва да бъде подложена на разследване и да подаде оставка. Ако не го направи, политиците трябва да гласуват нейния импийчмънт", споделя Ким Сео Йон, студент и участник в протеста - "Тя абсолютно загуби авторитета си на президент през последните няколко седмици".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови