Протести срещу правителството в Сърбия, блокираха мостове и пътища

OFFNews 27 ноември 2021 в 23:37 2155 0

Снимка АП / БТА

Сблъсъци избухнаха днес в Сърбия между полицията и антиправителствени демонстранти, които блокираха пътища и мостове, съобщава БТА.

Протестът е срещу нови закони, които - според демонстрантите - защитават интересите на чуждестранни инвеститори в ущърб на околната среда.

Стотици се събраха в столицата Белград, в Нови Сад и на други места и блокираха основни пътища и мостове за един час в рамките на "предупредителна блокада".

Те обещаха нови протести, ако законите за отчуждаване на частна собственост и за референдуми не бъдат оттеглени.

Бяха разположени полицейски кордони, за да попречат на демонстрантите да стигнат до мостовете, което доведе до сблъсъци. Полицейски хеликоптери прелитаха в небето. Протестиращите успяха да спрат движението на ключов мост в Белград и на няколко централни улици.

Организаторите на демонстрациите посочиха, че няколко души са били задържани. Полицията предупреди по-рано, че блокадите на мостове са незаконни.

Няколко групи за защита на околната среда и неправителствени организации са разгневени от решението на властите да намалят прага за референдуми и да позволят бързо отчуждаване на частна собственост, когато това касае обществения интерес.

Активистите казват, че това ще отвори пътя пред чуждестранните инвеститори да заобикалят общественото недоволство към проекти, като например опита на компанията Рио Тинто да разработва литиева мина в Западна Сърбия.

Сръбските власти отхвърлят обвиненията и посочват, че новите закони са необходими заради инфраструктурните проекти. За мината на Рио Тинто ще бъде организиран референдум.

Темата за екологията напоследък привлече общественото внимание, след като местни активисти обвиниха популисткото правителство, че позволява унищожаване на природата срещу печалба, отбелязва АП.

Експерти предупредиха, че планираната литиева мина ще унищожи земеделските земи и ще замърси водите в Западна Сърбия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови