Протест в Испания поиска оставката на премиера Педро Санчес

OFFNews 11 февруари 2019 в 15:21 2378 1

Снимка Ел Паис

Десетки хиляди испанци изпълниха площад "Колон" в центъра на Мадрид, за да поискат оставката на примера социалист Педро Санчес, съобщава "Ел Паис".

Твърди се, че проявата е организирана от опозиционната Народна партия, десноцентристката партия „Гражданите“ и крайнодясната „Вокс“.

Испанците обвиняват Санчес за „удар в гърба на закона и правосъдието“.

До протеста и лозунгите с надпис „За единна Испания. Избори сега!“, се стига след като премиерът Санчес попада в диалог с 12 сепаратисти от Каталуния, които ще се изправят пред съда във вторник. Те са съдени за ролята им в извършения през октомври 2017 година опит да отцепят Каталуния от Испания.

Дебатът се разиграва по време на дискусии, свързани с приемането на държавния бюджет, който не може да бъде приет без подкрепата на парламента. Тогава Санчес прави реверанс пред непрестанните искания на сепаратистите, отхвърлени от Мадрид, като приема искането им за независим „докладчик“, който ще улесни диалога в бъдеще преговори между каталунските партии и правителството.

Действията на Санчес не се харесаха дори и на привържениците му. Десницата отказа да вземе участие в това решение, като поиска обсъжданията да бъдат ограничени само в рамките на каталунския парламент.

"Това пространство за диалог между представителите на каталунските политически партии не засяга по никакъв начин държавните институции, нито отношенията на правителството с каталунските власти, които се осъществяват в рамките на действащата правна рамка", казва в сряда министърът на външните работи Жозеп Борел.

В протеста в неделя взима участие и Манюел Валс, бивш премиер на Франция, който към този момент е кандидат за кмет на Барселона, където е роден. Той е подкрепян от „Гражданите“. По думите му „времето на правителството е свършило“.

Лидерът на „Гражданите“ Албер Ривера пък казва, че демонстрантите са на улицата, за да кажат „не“ на сепаратизма и „да“ на Испания. На същото мнение е и лидерът на „Вокс“, който обвинява кабинета на Санчес в предателство. Той нарича правителството „незаконно и лъжливо“ и „подкрепяно от враговете на Испания“, които в случая са каталунските сепаратисти.

Според лидера на консерваторите Пабло Кесадо протестът е „вот на недоверие на улицата“.

Това е първата обща протестна акция на тези три партии, след като те се съюзиха в провинция Андалусия. Сега те се намират в момент, в който според проучвания могат да съставят мнозинство на национално равнище.

"Трябва да изправим отново Испания на крака, след като Педро Санчес я постави на колене", каза още вчера Пабло Касадо.

Сепаратистите позволяват на премиера Педро Санчес да дойде на власт през юни, подкрепяйки вота на недоверие срещу консерватора Мариано Рахой. Към този момент обаче Санчес се нуждае от подкрепата им, за да одобрят бюджета. Ако той бъде отхвърлен, премиерът може да бъде принуден на насрочи нови избори преди края на мандата на сегашния парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

12.02 2019 в 13:14

Тия ги карат с автобуси от провинцията да хапнат и да пийнат в Мадрид, дават им по едно флагче и после викат вижте колко сме много. А тримата смешници, къде се срамуват един от друг, трудно ще бутнат Санчес.