Президентът на Узбекистан Ислам Каримов почина

OFFNews Последна промяна на 02 септември 2016 в 11:31 11415 10

Президентът на Узбекистан Ислам Каримов е починал днес, съобщават световните медии.

Състоянието на президента на Узбекистан Ислам Каримов рязко се е влошило днес, след прекаран инсулт. 

Ислам Каримов управлява Узбекистан от разпада на Съветския съюз. Управлява с "желязна ръка" и не търпи възражение. Начело е на страна с огромни залежи на злато, петрол, газ и памук, но белязана от тежки различия между родовете. 

Една от причините за мирното съжителство на клановете е именно авторитарният режим на Каримов, посочват политолози, цитирани от БНТ. Каримов съумява да манипулира родовете, като така гарантира собствения си интерес. Опозицията в страната е задушена, икономиката е слаба и зависима от държавата.

Сега най-големият въпрос е кой ще наследи Каримов. Държавният глава няма синове. Предполагаше се, че начело на Узбекистан ще застане по-голямата му дъщеря - Гулнара. През 2014 година обаче името й беше свързано с шумен корупционен скандал и на практика тя е под домашен арест. По-малката дъщеря - Лола Каримова-Тилляева се занимава с благотворителност. Най-очевидният избор е настоящият премиер - Шавкат Мирзяев. Той е на 58, начело на кабинета от 2003 година. 

Второ спрягано име е финансовият министър Рустам Азимов, обигран в дипломацията. Третият възможен наследник е директорът на Службата за национална сигурност - Рустам Иноятов. Той е сред най-влиятелните личности в Узбекистан, смятан за сивия кардинал на властта. Въпросът е обаче от кой клан ще бъде наследникът и ще успее ли да се запази крехкият баланс, установен от Каримов. Ситуацията се следи от Москва, която е основният икономически партньор на Ташкент. В региона се преплитат частично интереси на Китай и САЩ. Близостта с Афганистан и вероятната заплаха от Ислямска държава вероятно ще наклонят везните в подкрепа на статуквото. Обикновените хора пожелават здраве на Каримов.

В Узбекистан предстоят сложни времена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11827

3

Victor Dachev

02.09 2016 в 12:05

Путин спи ли бе?!
Веднага да праща зелени човечета да защитят поредния евразийски султан от "американците"!

12359

2

kibrito

02.09 2016 в 11:25

Явно в Узбекистан порядките и манталитета все още са на ново родово-общинен строй и са на път “плавно“ да преминат към феодализъм.