Преговорите за избори в Македония се провалиха, Груевски остава премиер

OFFNews 18 януари 2016 в 15:28 1676 0

Партиите в Македония не успяха да постигнат съгласие за датата на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Поради това оставката на премиера на страната Никола Груевски беше отхвърлена.

Груевски подаде оставка заради споразумение между четирите най-големи политически партии в Македония, според което трябва да има временно оттегляне на премиера 100 дни преди парламентарните избори.

За дата на предстоящите избори беше предложена 24 април, като тя трябваше да бъде гласувана от Събранието на Македония.

На осемчасовите преговори за предсрочните избори участваше и еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан.

Причината за провалянето на преговорите е отказът на Социалдемократическата партия на Зоран Заев да се съгласи на нови избори, при положение, че не е гарантирана свободата на националните медии и „прочистване“ на избирателните списъци, тъй като според опозицията в тях има около 200 000 души, записани с фалшиви лични карти.

Ако се проведат избори на 24 април, ние няма да участваме, защото дотогава няма време да се създадат условия за честни избори. Ще продължим да се борим за свободни, справедливи и демократични условия, в които да се проведат изборите, подчерта Заев.

В същото време Никола Груевски обвини Заев в опит да отложи вота заради социологическите проучвания, показващи превеса на ВМРО-ДПНЕ.

Еврокомисарят Йоханес Хан беше категоричен, че преговорите трябва да продължат, докато не се постигне съгласие за дата за изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!