Предстоят 'драматични промени' в глетчер, голям колкото Великобритания

OFFNews 14 декември 2021 в 09:40 3862 0

Снимка Wikimedia

Учени  предупреждават за драматични промени в един от най-големите глетчери в Антарктика, които може да се случат в рамките на следващите пет до 10 години.

Плаващата част на ледника Туейтс, която досега е била относително стабилна, може да се "разбие като стъкло на автомобил", пише Би Би Си.

Глетчерът вече изхвърля 50 милиарда тона лед в океана годишно. Това има ограничено влияние върху световното морско ниво, но ако цялата маса се стопи, това ще повиши нивото на океаните с 65 сантиметра. Малко вероятно е това да се случи през следващите векове, но изследователският екип с учени от САЩ и Великобритания предупреждава, че затоплянето на света се случва доста бързо.

"Предстои драматична промяна в предната част на глетчера, вероятно за по-малко от десетилетие. И публикувани, и непубликувани изследвания сочат в тази посока", казва глациологът проф. Тед Скамбос, американският водещ координатор на екипа, и допълва, че това ще разшири опасната част на глетчера.

Туейтс е колос с размерите приблизително на Великобритания или Флорида. Скоростта му на топене се е удвоила през последните 30 години. Екипът от учени е установил как се е случва това. То е в резултат на затоплената вода от океана, която минава под предната плаваща част на глетчера и го топи. Топлата вода изтънява и отслабва леда, основната част на ледника също започва да става плаваща. Пукнатините се разрастват и част от ледника може да се разбие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки