Предложението за среща ЕС - Русия: 'Да' от Кремъл и спорове между евролидерите

OFFNews 24 юни 2021 в 17:43 920 1

Снимка Pixabay

Франция и Германия предложиха среща на върха с руския президент Владимир Путин. Предложението раздели евролидерите в Брюксел, а от Кремъл го подкрепиха.

По време на срещата на евролидерите в Брюксел, Меркел и Макрон предложиха да се проведат преговори на високо равнище между ЕС и Русия. 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европейският съюз трябва да намери начини да влезе в пряк диалог с Русия и допълни, че "конфликтите могат да бъдат разрешени ако разговаряме помежду си", предава ДПА.

Френският президент Еманюел Макрон пък коментира, че американският резидент Джо Байдън се е срещнал с Путин, въпреки че двете страни са географски по-отдалечени от Русия и ЕС.

Австрийският канцлер Себастиан Курц също подкрепи предложението и заяви, че е крайно време за такава среща.

Предложението обаче беше остро разкритикувано от холандския премиер Марк Рюте, който заяви, че макар по принцип да не е против прякото сътрудничество с Русия, той няма да присъства на такава среща. 

Президентът на Литва пък заяви, че не вижда причина за такава среща, тъй като няма "никаква радикална промяна в модела на поведение на Русия". 

От Кремъл реагираха положително на предложението.

"Подобен диалог е наистина необходим както за Брюксел, така и за Москва", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава БТА. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

25.06 2021 в 07:21

Мислите ли, че мечката не може да извие врата на златната кокошка ЕС? Може, и то без никакво усилие. Ама Русия си мълчи, и прибира по 100млрд евро годишно само за нефт и газ. Това е "цената" на спокойствието, и ЕС си я плаща. Клиенти за руските ресурси има много, особено в Азия, но европейската търговия крепи баланса на силите. Иначе ЕС има за какво да бъде упрекнат, върховенство на закона, права, свобода на мненията и пр. постановки са доказано фалшиви. Достатъчно е да се вгледаме в "демократичните" преврати, угнетяването на рускоезичните в Прибалтика, насаждането на отвратителни противоестествени идеологии, затварянето на очите за безумствата на средновековните деспоти от Залива, агресиите и клеветите на САЩ против страни, които след това заливат Европа с бежанци....примери много.
 
X

Подкастът на OFFNews