Правителството вдигна парите за рейнджърите зад граница

OFFNews 19 май 2016 в 11:07 4017 2

Правителството вдигна парите за рейнджърите зад граница

Командировъчните на военните, които участват в мисиите зад граница в Босна и Херцеговина и Косово, са увеличени от 1 май. На последното си заседание правителството прие решение, с което за срока на участие в операциите "Алтеа" и "КФОР" на ЕС и НАТО, военните ни ще получават по-високи командировъчни и ще имат право на пътни и квартирни, както и на допълнително дневни пари.

От началото на месеца за звание "редник" и "ефрейтор" ще се плащат по 41 евро на ден командировъчни, вместо досегашните 26 евро. За военнослужещите със звания „младши сержант”, „сержант”, „старши сержант”, „старшина” и „офицерски кандидат” командировъчните от 27 стават 42 евро на ден. Лейтенантите, старши лейтенантите и капитаните ще взимат 43 евро вместо досегашните 28 евро, майорите, подполковниците и полковниците ще получават 44 евро вместо досегашните 29 евро, а бригадните генерали и генерал-майорите - по 45 евро на ден при 30 евро досега. 

От 2012 година броят на военните ни във военната операция на Европейския съюз "Алтея" беше намален. Дотогава страната ни имаше лекопехотна рота с до 90 военни, лекопехотен взвод до 30 души, както и 30 души в щаба на операцията. На тяхно място бяха вече Министерството на отбраната праща до 10 военни в щаба на операцията основно за обучение и тренировки, като страната ни е задължена да прати рота до 140 души в рамките на 10 дни, които са част Междинния регионален резерв. 

По същия начин се променя заплащането и на военните ни в мисията на НАТО в Косово КФОР, където от 2004 година броят на рейнджърите ни не надвишава 10 души. Техните командировъчни са повишени по същия начин. 

По-ниски командировъчно обаче ще взимат военните в операцията на НАТО „Active Endeavor”, която е насочена срещу пресичането на тероризма със зона на отговорност в акваторията на Средиземно море. Там заплащането на ден ще е съответно:за матросите 26 евро, за старшините – 27 евро, младши офицери – 28 евро, старши офицери – 29 евро и адмирали – 30 евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14847

1

БирникЪ

19.05 2016 в 13:21

А не е ли по-добре, вместо командировъчните на военните зад граница, да вдигне например детските добавки, или да ги въведе за всички деца, обезщетенията за майчинства през втората година, стипендиите на студентите и т.н. ?
Най-глупавата инвестиция, това е инвестицията в армия !