Правителство на САЩ заработи, но до 8 февруари

OFFNews 23 януари 2018 в 07:59 2454 0

Правителство на САЩ заработи, но до 8 февруари

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие с 266 гласа "за" и 150 "против" резолюция за удължаване до 8 февруари на финансирането на работата на правителството, съобщиха осведомителните агенции.

Така бе преодоляна кризата, принудила част от държавните служби да спрат работа през последните три дни.

По-рано същата резолюция бе гласувана в Сената, където републиканците и демократите постигнаха компромис, за да може федералните служби да подновят работа. Сега документът отива за подпис при президента Доналд Тръмп.

Стотици хиляди правителствени служители ще се върнат тази сутрин на работните си места. През изминалите няколко дни демократите обвързаха вота си с обещание за решаване съдбата на стотиците хиляди имигранти, влезли нелегално в страната като деца.

В понеделник демократите заявиха, че са се съгласили да подкрепят временното финансиране на правителството, защото са получили обещание за обсъждане в Сената на бъдещето на въпросните имигранти, които в момента са застрашени от депортация.

На това президентът Доналд Тръмп отговори, че той би подкрепил дългосрочно решение за имиграцията, само ако то е добро за страната. Подписът на Тръмп е необходим за обнародване на гласувани в Конгреса законопроекти. Местни медии посочват, че сега един от вариантите зa узаконяване спирането на депортация включва подкрепа на демократите за изграждане на стена по южната граница – ключово обещание на Тръмп по време на президентската кампания, припомня БНР.

След постигането на договореност за двупартийна подкрепа на временно финансиране на правителството тази сутрин във Вашингтон и двете страни се опитват развеят флага на победител. Демократите приемат, че са получили достатъчно сигурно обещание за помагане на стотици хиляди имигранти, а републиканците са на мнение, че гласуването за по-строг граничен контрол им е гарантирано. Но в създалата се ситуация изглежда нито една от страните не може със сигурност да се обяви за победител. Дори да получат гласове за имиграционната мярка в Конгреса, демократите могат да срещнат опозиция от президента, който да откаже да сложи подписа си.

От друга страна, организации за защита правата на имигрантите вече определиха действието на демократите като липса на кураж. Републиканците пък каквото и да правят, няма как да избягат от факта, че са допуснали спиране работата на правителството при положение, че тяхната партия контролира Белия дом, Камарата на представителите и Сената.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови