Пратеникът на Ватикана подложен на обстрел в Украйна, докато разнася помощи

OFFNews 18 септември 2022 в 21:17 5700 2

Следователи работят на мястото на горящ автомобил след обстрел в Донецк, 17 септември 2022 г.

Снимка БТА/АП

Следователи работят на мястото на горящ автомобил след обстрел в Донецк, 17 септември 2022 г.

Високопоставен пратеник на Ватикана и придружаващите го лица са били подложени на обстрел, докато са разнасяли хуманитарни доставки в Украйна, съобщи в неделя Ватиканската информационна служба, но не съобщи за пострадали, предаде АП.

Инцидентът е станал близо до град Запорожие в събота и е принудил ватиканския пратеник кардинал Конрад Краевски и останалите да се укрият.

"За първи път в живота си не знаех накъде да бягам. Защото не е достатъчно да бягаш, трябва да знаеш къде да отидеш", каза роденият в Полша кардинал.

През нощта руски обстрел порази градове и селища в широк участък от Украйна, съобщиха официални лица в неделя, а британското министерство на отбраната предупреди, че Русия вероятно ще увеличи атаките си срещу граждански цели, тъй като търпи поражения на бойното поле.

"През последните седем дни Русия увеличи нападенията си срещу гражданска инфраструктура дори там, където вероятно не забелязва непосредствен военен ефект - заяви министерството в онлайн брифинг. - Тъй като се сблъсква с неуспехи на фронтовата линия, Русия вероятно е разширила местата, които е готова да удари, в опит да подкопае пряко морала на украинския народ и правителство."

В събота руски огън уби четирима медици, опитващи се да евакуират психиатрична болница в Харковска област, съобщи губернаторът Олег Синехубов. Двама пациенти са били ранени при нападението в село Стрелеча, каза той.

През нощта обстрел е засегнал и болница в град Николаев, важно черноморско пристанище, съобщи областният управител Виталий Ким. По думите му обстрел е имало и в други части на региона, а двама души са били ранени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

2

Valioka

19.09 2022 в 12:04

Точно така, рассия няма работа в Украйна... Един път да сме на едно мнение с малоумника от Перник... :)