Прага одобри атлас с Ислямска държава и руски Крим, след това се отказа

OFFNews 01 февруари 2018 в 17:59 5848 2

Чешкото министерство на образованието одобри атлас, на който фигурира Ислямска държава, а Крим е руска територия.

След протести на посолствата на Украйна и Грузия обаче министерството е оттеглило одобрението си за атласа.

Ведомството е одобрило атласа миналата година, макар че чешката дипломация не признава Ислямска държава или анексирането на Крим от Русия. 

Атласът е на издателство "Картография Праха". 

Сега образователното министерство е решило да оттегли одобрението си за атласа, като обеща възможно най-бързо да направи промените, се казва в комюнике на ведомството, цитирано от Франс прес и БТА. 

В края на 2015 г. друго чешко издателство - "Отово накладателстви" - издаде "Атлас на футбола", където Крим също беше представен като руска територия. Тогава издателството поднесе извиненията си и отдаде случилото се на "човешка грешка".

Русия анексира Крим през март 2014 г. след спорен референдум, проведен на полуострова. Оттогава международната общност редовно осъжда анексията, която стана причина и за въвеждането на санкции срещу Русия.

Чешкият президент Милош Земан, известен с проруските си позиции, обаче нееднократно е определял анексирането на Крим като "свършен факт".

"В действителност Крим без всякакво съмнение е руски. Става въпрос обаче за незаконна анексия и аз съм заявявал това много пъти", каза Земан миналата седмица в телевизионни дебати преди преизбирането си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

2

Emil Kasamakov

02.02 2018 в 02:22

Очевидно Крим е маркиран в два цвята като спорна територия, а не като руска. И това е най-коректното в случая. Щеше да е много по-тъпо ако учат децата, че там няма анексия.

15914

1

поп Дръвчо

01.02 2018 в 20:02

И там си имат заспали чиновници. Намерил се е и зевзек да ги тролва.