Пожар изпепели Ростов на Дон, 120 сгради пострадаха от огъня

OFFNews Последна промяна на 22 август 2017 в 08:22 1300 2

120 сгради , от които 98 жилищни, пострадаха при разразилия се в понеделник голям пожар в историческия център на град Ростов на Дон, югозападна Русия, предаде агенция ТАСС. Около 50 души се намират в център за временно настаняване, където продължават да пристигат заявки от хора, останали без домове. Медицинска помощ са получили около 45 души, сред които сътрудник на министерството на извънредните ситуации и полицаи, помагали в борбата с огнената стихия.

Пожарът избухна в дървена къща в центъра на Ростов на Дон с население от 1,1 милиона души. Огънят бързо се прехвърли в съседни сгради, подпомогнат от силния вятър със скорост от най-малко 15 метра в секунда.

Най-малко 1200 души, подкрепени от хеликоптери и самолети, работиха по овладяването на пожара, който бе локализиран едва около 19,00 ч. московско време, когато се бе разпрострял на площ от 10 000 кв.м. ТАСС посочва, че пожарът не е напълно ликвидиран и потушаването му продължава през нощта.

Електроенергията и газоснабдяването в засегнатия район са прекъснати превантивно. Евакуирани са 650 души. На всички пострадали ще бъде изплатена еднократна помощ от 20 000 рубли.

Медицинска помощ са получили 45 души, сред които трима полицаи и сътрудник на министерството на извънредните ситуации. Петима остават хоспитализирани.

Руски медии цитираха местни жители да твърдят, че пожарът може да е умишлен, тъй като предприемачи в сферата на недвижимите имоти искат да се сдобият със земя в центъра. Регионалният губернатор и прокуратурата обещаха да разследват тези твърдения. Полицията е възбудила наказателно дело за умишлено унищожаване или повреждане на чуждо имущество, което предвижда присъда до пет години затвор.

По-рано органите на реда бяха обявили, че вероятна причина за пожара е възпламеняване на битова техника.

Източник: БТА

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12167

2

поп Дръвчо

22.08 2017 в 12:30

Дървените сгради там не са рядкост.

10355

1

neverland

22.08 2017 в 11:50

120 сгради , от които 98 жилищни....тия какво строителство развиват!? Айде, да са някакви халета, нещо тип Илиянци-както и да е, ама жилищни...Освен пък, всяка дъсчена колиба или гараж да е със статут на жилище...