Последният съветски президент Михаил Горбачов: В Афганистан НАТО бяха обречени от самото начало

Александра Маркарян 17 август 2021 в 15:09 11047 0

Михаил Горбачов

Снимка Getty Images

Михаил Горбачов

Разполагането на сили на НАТО в Афганистан беше обречено от самото начало. Това заявява първият и последният президент на СССР Михаил Горбачов, цитиран от "Ройтерс".

Под негово наблюдение съветските войски се изтеглиха от Афганистан през 1989 г. след десетилетно присъствие в страната.

Коментарът му идва дни след изтеглянето на американските и НАТО-вските съюзнически сили от страната. Кабул падна в ръцете на талибаните в неделя, 15 август. По-рано същия ден президентът и вицепрезидентът на страната - Ашраф Гани и Амрула Салех - избягаха.

Войници на САЩ стрелят, за да спрат бягащи към летището афганистанци. Спасяват своите

90-годишният Горбачов определя съветското присъствие в Афганистан като политическа грешка, която е изцедила скъпоценни ресурси по времето, когато Съветският съюз залязваше, преди да се разпадне.

Подкрепяните от СССР власти в Афганистан оцеляха три години след изтеглянето от Москва на основните съветски сили, но никога не се възстановиха от руското решение да намалят помощите за тях след краха на Съветския съюз през 1992 г.

Афганистан: Намериха човешки останки по колелата на американски самолет

Горбачов - цитиран от руската новинарска агенция РИА - казва, че НАТО и американците не са имали шанс за успех и са направили сериозна грешка в Афганистан.

"Те трябваше да признаят поражението си по-рано. Важното нещо сега е да извлекат уроците от това, което се случи, за да бъдем сигурни, че подобни грешки няма да бъдат повторени", казва Горбачов пред РИА.

Той нарича американската мисия в централноазиатската държава "провалено предприятие от начало, въпреки че Русия го подкрепяше по време на първите етапи".

"Като много други подобни проекти, в основата му лежат преувеличение на опасност и слабо дефинирани геополитически идеи. Към това бяха добавени нереалистични опити за демократизирането на общност, съставена от много племена."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови