Кабул падна: чуват се изстрели, има ранени. Президентът на Афганистан избяга

Александра Маркарян 15 август 2021 в 17:24 19300 0

Президентът на Афганистан Ашраф Гани

Снимка Getty Images

Президентът на Афганистан Ашраф Гани

Талибаните превзеха Кабул, а президентът на Афганистан Ашраф Гани избяга от страната през Таджикистан, съобщава Би Би Си. Вицепрезидентът Амрула Салех също е избягал.

Бунтовниците достигнаха покрайнините на Кабул и бързо навлязоха в столицата. Малко след 19 ч българско време те обявиха, че са превзели президентския дворец. Твърди се, че сградата е била празна. Предстои обявяване на създаването на Ислямско емирство Афганистан - съобщи неназован представител на талибаните, цитиран от АП.

Днес в Кабул се чуваха изстрели. Болницата в града прие над 40 ранени след боеве в Карабах.

Дипломати масово се евакуираха. Американското посолство бе опразнено, знамето - свалено, посланик Рос Уилсън се скри в охраняваното от НАТО летище. Американският флаг също ще отпътува за САЩ. Френският посланик също е на летището, откъдето излъчи видео.

Британският министър-председател Борис Джонсън свика спешно заседание на правителството. По-късно той призова светът да не бърза да признава новото правителство, каквото е "очевидно", че ще има.

Русия обаче обяви, че е готова да сътрудничи с преходното правителство. Тя не се изтегля от Афганистан, руските дипломати остават.

Иран обяви, че подготвя бежански лагери в три провинции по границата си с Афганистан, предаде Ройтерс. Там ще бъде предоставени временно убежище на бягащите. Иранските власти предупреждават, че очакват бежанците да се върнат в родината си, щом ситуацията в Афганистан се подобри.

Ситуацията в Афганистан ескалира след решението на американския президент Джо Байдън да изтегли войските на страната до края на август. НАТО-вските съюзници също започнаха да изтеглят частите си.

На 8 юли Джо Байдън обяви изтеглянето на американските сили от Афганистан до 31 август. Тогава президентът се усъмни, че талибаните биха могли да завземат бързо Афганистан. Вероятността за това била „много малка“ - каза той тогава.

Днес, 15 август, това е реалността.

Ескалацията в Афганистан, пораждаща нова мигрантска вълна, е тема на утрешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови