Последен ден на Тръмп в Белия дом

OFFNews 19 януари 2021 в 07:36 3207 0

Днес е последният ден от мандата на американския президент Доналд Тръмп. Утре сутринта той ще отпътува от столицата Вашингтон за имението си в Мар-а-Лаго, щата Флорида, преди встъпването в длъжност на избрания за негов наследник на поста Джо Байдън.

Часове преди церемонията по полагането на клетва от Байдън, центърът на Вашингтон прилича на укрепен лагер, информира АФП. Хиляди бойци от Национална гвардия патрулират по улиците на американската столица. Утре броят им ще достигне 25 хиляди. Националната гвардия ще охранява обширната "червена зона", простираща се от Капитолия, където новият президент и вицепрезидент на САЩ, Джо Байдън и Камала Харис, ще положат клетва, до Белия дом.  

Улиците на Вашингтон бяха празни в Деня на Мартин Лутър Кинг вчера. По традиция на този официален празник, почитащ паметта на убития борец за граждански права, много американци се посвещават на доброволческа дейност, отбелязва АФП. Това "е подходящ начин за излекуваме, обединим и възстановим тази страна, която обичаме", написа в Туитър Байдън. Той си е поставил за цел да помири американците, дълбоко разделени след управлението на Тръмп и нападението на Капитолия. 

За да гарантира, че бойците от Националната гвардия, разположени във Вашингтон, не представляват риск за сигурността, ФБР проверява тяхното минало. 

Заради подстрекателската си роля за размириците Тръмп стана първият президент в историята на САЩ, подложен два пъти на импийчмънт, припомня БТА. Срещу него предстои процес в Сената. 

Според американски медии през последния ден от мандата си 45-ият президент на САЩ ще помилва или замени присъдите на стотина души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови