Поне 50 мигранти пробиха полската блокада на границата с Беларус

OFFNews 10 ноември 2021 в 17:48 1918 0

За последното денонощие полската полиция е заловила над 50 мигранти, влезли незаконно в страната от Беларус, а опитите за преминаване надвишават 599, пише Би Би Си. 

Министерството на отбраната на Полша публикува в Туитър видеозапис, в който се твърди, че беларуски войник е стрелял, за да сплаши мигрантите, лагерували близо до оградата на границата.

Твърдението не може да бъде проверено от независими източници, защото Полша наложи извънредно положение в района, което пречи на репортери, активисти и други хора, които не живеят там, да влизат в зоната, отбелязват световните медии. 

Около 3000-4000 мигранти са се струпали от няколко дни в гориста зона в Беларус близо до Полша. Говорителят на полското правителство Пьотър Мюлер заяви, че се разглежда възможността за пълно затваряне на границата, предаде БТА.

ЕС обвинява Минск в изтласкване на мигрантите към границата и определя това като "враждебен акт". Днес Беларус пък заяви, че Западът дирижира миграционната криза по границата й с Полша, където са блокирани хиляди мигранти, които искат да отидат в Евросъюза.

Обвиненията бяха отправени от беларуския министър на външните работи Владимир Макей на среща в Москва с руския му колега Сергей Лавров.

"С оглед на приемането на пета серия санкции срещу Беларус, за които вече се говори на Запад, този път използваният претекст е миграционната криза, предизвикана от ЕС и неговите страни членки, граничещи с Беларус", каза Макей. Той изрази надежда, че Беларус и Русия ще реагират заедно на тези "неприятелски действия".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови