Полша поиска извинение от Израел и заплаши със замразяване на отношенията заради репликите за Холокоста

OFFNews 19 февруари 2019 в 18:25 3652 2

Напрежението в отношенията между Полша и Израел се задълбочава.

Днес зам. външният министър на Полша поиска извинение от Израел, предаде AFP. От полска страна бе поставен и ултиматум: ако това не се случи, приятелските отношения ще претърпят обрат и ще бъдат замразени.

В неделя полският премиер отмени визитата си Светите земи след реплика на израелския си колега Бенямин Нетаняху, че поляци са сътрудничили на нацистите по времето на Холокоста, последвана от твърдение на външния министър Израел Кац, че поляците са закърмени с антисемитизъм и че по време на Втората световна война е имало много поляци, които са сътрудничили на нацистите.

Полският зам. външен министър Шимон Шинковски заяви, че израелските власти трябва да "отхвърлят това изявление... и да се извинят.

Полша, на чиято територия нацистите изграждат най-зловещите лагери на смъртта през Втората световна война, в която смъртта си намират 5 млн. души, 3 млн. от които - евреи, твърдо застъпва позицията, че престъпленията са извършени от нацистките окупатори против волята им. Страната дори прие закон, който предвиждаше затвор до 3 г., ако някой твърди, че е имало "полски лагери на смъртта". Впоследствие тежкото наказание бе смекчено.

Полският премиер Матеуш Моравецки се оттегли от планираната среща на Вишеградската четворка в Йерусалим, насрочена за тази седмица, което предизвика осуетяване на цялата среща на лидерите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

За потушаване на напрежението не помогна уточнението на Нетаняху, че не имал предвид нито полската нация, нито всички поляци. Началникът на кабинета на Моравецки обаче заяви, че ако не последва извинение от Израел, "отношенията наистина ще претърпят обрат към замразяване". В понеделник пък Моравецки определи коментарите от израелска страна като "расистки и неприемливи", добавяйки, че Кац "се опита да обиди поляците чрез изопачаване на историята".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

21.02 2019 в 13:46

Те тия помагачи са действали в цяла Източна Европа, включително и в България. Част от тях са съдени от Народния съд и днес имат паметници из София и ги жалим като мъченици и свидни жертви на комонизама.

11730

1

Батко

20.02 2019 в 00:09

Факт! Не случайно полските комнисти изтребват хиляди полски помагачи на Хитлер.