Полша гони 45 руски дипломати заради шпионаж

OFFNews 23 март 2022 в 13:11 1595 0

Полша гони 45 руски дипломати заради шпионаж, съобщи БГНЕС. Информацията е била потвърдена от говорителя на министъра-координатор на специалните служби Станислав Жарин. Той заяви, че полското контраразузнаване е изготвило списък с 45 души от дипломатическите среди, които работят в полза на Русия.

Всички от списъка са представлявали заплаха за сигурността на Полша, а дейността им може да се счита за шпионаж в полза на чужда държава.

Жарин добавя, че хората, идентифицирани от полските спецслужби, са били определени като служители на различни специални служби, действащи в Русия.

Посланикът на Москва във Варшава Сергей Андреев е бил извикан спешно в Министерството на външните работи тази сутрин.

Съществуването на списъка бе потвърдено и от говорителя на правителството Пьотр Мюлер.

"Такъв списък е предаден. Днес руският посланик беше извикан в МВнР. Ще разговаряме за това и решенията за понататъшните стъпки ще бъдат обявени днес", обяви той в Сейма.

Руското външно министерство обеща отговор на експулсирането на дипломатите.

Междувременно Агенцията за вътрешна сигурност е задържала на 17 март заподозрян за шпионаж, който работи в Службата за гражданска регистрация във Варшава, съобщи държавната информационна агенция PAP.

Съдът е издал заповед за тримесечен арест. Ако бъде окончателно признат за виновен, задържаният може да получи до 15 г. затвор.

Станислав Жарин коментира пред PAP, че задържаният е събирал данни и ги е предавал на руската Служба за външно разузнаване. Поради служебните си задължения мъжът е имал достъп до архивите на Службата за гражданска регистрация и до тези на град Варшава, посочи Жарин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews