Полша блокира хиляди мигранти на границата с Беларус

OFFNews 09 ноември 2021 в 10:46 3136 0

Снимка БТА/AP

Полша е блокирала хиляди мигранти на източната си граница с Беларус, пише Би Би Си. 

От кадри, разпространени в социалните мрежи, се вижда как стотици хора са се струпали около оградата на границата, обвита с бодлива тел. Някои от тях са се опитали да преминат.

Полското правителство свика кризисен щаб в понеделник, като изпрати близо 12 хиляди войници в региона. Страната обвинява Беларус в изтласкване на мигрантите към границата и определя това като "враждебен акт". 

Полската гранична охрана обяви, че от днес затваря граничния си пункт с Беларус в Кузница.

Според Полша, Литва и Латвия през последните месеци има скок на нелегалните мигранти, опитали да навлязат на териториите им през Беларус. Европейският съюз обвинява Беларус, че насърчава хиляди мигранти от Близкия изток и Африка да преминават в страните от ЕС през Беларус като форма на хибридна война в отмъщение за западните санкции срещу Минск заради нарушения на човешките права.

Мигрантите на практика остават блокирани между двете държави, тъй като и Беларус, и Полша отказват да ги приемат. Условията на границата са от враждебни до смъртоносни, а ниските температури в региона допълнително утежняват ситуацията, допълва Би Би Си. Съобщава се и за хора, починали от хипотермия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови