Полша повиши бойната си готовност и обвини Беларус, че се опитва да предизвика конфронтация

Георги Ангелов Последна промяна на 08 ноември 2021 в 13:00 1738 0

Снимка Скрийншот

Полските власти обвиниха Беларус, че се опитва да предизвика сериозна конфронтация, след като в социалните медии се появиха кадри на стотици мигранти, които вървят към полската граница. Министерството на отбраната повиши бойната готовност на войските си за териториална отбрана, като частите раположени до границата трябва да са в пълна бойна готовност до 6 часа, а най-отдалечените до 24 часа. Свидетелства в социалните мрежи говорят, че Полша вече струпва все повече полицейски сили и техника на границата си. 

В един от видеоклиповете, споделен от беларуския опозиционен канал в Телеграм - NEXTA, се вижда как мигрантите, носещи раници и облечени в зимни дрехи, вървят покрай магистрала.

На други видеоклипове се виждат големи групи мигранти, които седят край пътя и са придружавани от въоръжени мъже, облечени във военни униформи в цвят каки, като беларуските гранични служби. Според очевидци, мигратните са насочвани към границата от беларуските граничари. В NEXTA се съобщава, че по-голямата част от мигрантите струпани по границата са кюрди от Сирия. 

Видео, снимано от хеликоптер беше публикувано и от полското министерство на отбраната. 

"Беларус иска да предизвика голям инцидент, за предпочитане с изстрели и жертви. Според съобщения в медиите те подготвят голяма провокация край Кузница Белостоцка, ще има опит за масово преминаване на границата", заяви заместник-министърът на външните работи Пьотр Вавжик пред полското обществено радио. 

Заместник-министърът на вътрешните работи Мачей Васик написа в Туитър, че "полските власти са готови за всеки сценарий". 

Европейският съюз обвини Беларус, че насърчава хиляди мигранти от Близкия изток и Африка да преминават в страните от ЕС през Беларус като форма на хибридна война в отмъщение за западните санкции срещу Минск заради нарушения на човешките права. Много журналистически разследвания показаха, че мигрантите влизат в Беларус със полети и "ексурзии" организирани от беларуски държавни туристически фирми срещу хиляди долари. 

Беларуският държавен граничен комитет излезе с изявление, в което потвърди, че голяма група бежанци се движи по магистралата към полската граница, и заяви, че Варшава проявява "нехуманно отношение".

Благотворителни организации твърдят, че мигрантите са изправени пред изтощителни условия, докато се опитват да пресекат границата от Беларус, заради студа и липсата на храна, вода и медицинска помощ.

Полските власти твърдят, че от полската страна на границата са открити най-малко седем мъртви мигранти, а в Беларус има непотвърдени данни за още смъртни случаи.

Хуманитарни групи обвиняват управляващите националисти в Полша, че нарушават международното право на убежище, като изтласкват мигрантите обратно в Беларус, вместо да приемат молбите им за закрила. Полша твърди, че действията ѝ са законни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови