Полша арестува руснаци, вербували за ЧВК ''Вагнер'' във Варшава и Краков

OFFNews 14 август 2023 в 17:10 1409 0

Снимка bezpieczenstwoistrategia

Емблемата на полското контраразузнаване - Агенцията за национална сигурност.

Полша е арестувала на своя територия ''ловци на глави'' на ЧВК "Вагнер", които са вербували наемници за частната армия на Евгений Пригожин. В понеделник министърът-координатор на специалните служби и министър на вътрешните работи и администрацията Мариуш Камински обяви, че Агенцията за вътрешна сигурност, контраразузнаването, в сътрудничество с полицията е задържала двамата граждани на Руската федерация.

Засега е трудно да се каже дали "Вагнер" наистина са провеждали вербовка на бъдещи наемници на територията на Полша или Русия и Пригожин провеждат хибридна акция, целяща да генерира напрежение в полското общество.

Според пълномощника на полското правителство по защита на информационната сигурност на Полша Станислав Жарин, от името на ЧВК "Вагнер" арестуваните, които са граждани на Руската федерация са поставяли на обществени места в полските градове пропагандни материали на компанията, подобни афиши, листовки и обяви бяха засечени в Краков и Варшава.

"Събраните доказателства показват, че мъжете са получили пропагандни материали в Москва заедно със списък на местата, които трябва да посетят", обяснява Станислав Жарин в запис, публикуван в социалните мрежи. У тях са намерени над 3 хиляди пропагандни материала. Специалистите по "човешки ресурси" на "Вагнер" били особено активни в Краков на 11 август, а ден по-късно се появили във Варшава, където и били задържани. В същия ден, след приключване на "работата" двамата е трябвало да напуснат Полша. Откарани са в прокуратурата, където са им повдигнати множество обвинения, в това число за дейност на чуждо разузнаване срещу Република Полша, както и насърчаването на въоръжена организация, която има за цел да извършва терористични дейности. Едно от обвиненията е за подкрепа на въоръжената агресия на Русия срещу Украйна.

С решение на съда във Варшава руснаците са задържани под стража за първоначален срок от три месеца. Събраните от Агенцията за вътрешна сигурност  на Полша сочи, че и двамата са действали по поръчка. Отчитали са се за свършената работа с фотодокументиране на поставените рекламни материали. За работата си е трябвало да получат до половин милион рубли, еквивалента на около 8800 български лева. Полските служби оценяват действията на двамата руснаци като част от хибридната война, която Русия води срещу Полша и опит за влияние върху общественото мнение в Полша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика