Politico: Шарл Мишел саботира пътя на Фон дер Лайен към председателството на ЕК

OFFNews 11 юни 2024 в 12:16 3285 1

Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен

Снимка Getty Images

Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел цели да отстрани председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и да я държи далеч от разговорите за настоящия ѝ пост и бъдещите ѝ перспективи, пише брюкселското авторитетно издание Politico

В статията пише, че в разговори с лидерите на ЕС и техните екипи Шарл Мишел е предлагал изключването на председателката на ЕК от планирана на 17 юни среща с ръководителите на страните членки на ЕС, на която ще се обсъдят най-висшите постове в ЕС.

Източници на Politico, сред които европейски дипломати, високопоставени чиновници и служители от националните правителства, казват, че държавите членки са все по-раздразнени от ролята на Шарл Мишел в процеса на подбор за председател на ЕК. "Изглежда, че е воден от чисто лични мотиви", заяви европейски дипломатически източник, поискал анонимност.

Решението кой може да се присъедини към вечерята с лидерите ще се вземе от председателя на Европейски съвет Мишел. Politico пише, че държавите членки са против предложението му, като историческото му съперничество с Фон дер Лайен играе ключова роля в раздразнението им.

Няколко европейски столици смятат, че Мишел се стреми да се отърве от Фон дер Лайен в края на техните мандати, като се опитва да осуети потенциалното ѝ преназначаване начело на ЕК, отбелязва брюкселското издание.

Накои от източниците на Politico подозират, че Мишел работи по схема, с която да участва в надпреварата за най-високите позиции като следващ върховен представител на ЕС.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    875

    1

    Constanza

    11.06 2024 в 12:55

    Стана ми съмнителен още преди години, когато двамата ходиха на посещение в Турция и Ердоган предложи само едно място за сядане. Тогава Шарл Мишел си седна невъзмутимо и постави Фон дер Лайен в доста неудобно положение. Сега се вижда, че димът не е бил без огън.
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх