Полицията се намеси с газ на Таксим, рани деца и бебе

09 юли 2013 в 07:50 2659 1

Протести в Турция, площад
Протести в Турция, площад "Таксим". Снимка: EPA/БГНЕС

Полицията за пореден път се намеси безкомпромисно със сълзотворен газ и водни оръдия и не позволи на протестиращите да навлязат на площад „Таксим” и парка „Гези” в Истанбул, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк, цитиран от "Фокус".

В момента, когато групата протестиращи се събираше мирно на булевард „Истиклял” на подстъпите към площад „Таксим”, те без видима причина бяха атакувани от полицията с бомби със сълзотворен газ. Агресивната намеса нарани сериозно три деца, от което едното – бебе. След известно време пристигна линейка и медицинският екип оказа първа помощ на пострадалите в частна къща, а след това ги откара в болницата. От сълзотворния газ пострадаха и други случайни минувачи в района, предава медията.

Междувременно започна и опасно напрежение и пререкание в района на тунела на булевард „Истиклял”. Две групи с противоположни възгледи за събитията в парка „Гези” започнаха ожесточен спор, стигащ до размяна на ритници и юмруци.

Истанбулската камара на медиците излезе със специална декларация за бруталната намеса на полицията на булевард „Истиклял”, в която порицава продължаващото полицейско насилие и блокиране на подстъпите към площад „Таксим”. Обръща се специално внимание на разнобоя и разминаването в действията на властите. От една страна валията и кмета на Истанбул официално отварят за посещения парка „Гези”, а от друга страна – само три часа след това правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и същият този валия се отмятат от думите си, което е показателно за тяхната съвест и интелигентност, посочва телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews