Полицията арестува наред в цяла Русия протестиращи за мир в Украйна

Многобройни арести заради антивоенните протести и в Москва

OFFNews 06 март 2022 в 14:47 7224 13

Масови арести белязаха опита да се протестира срещу войната в Украйна в двата големи града на Русия - Москва и Санкт Петербург.

Полицията задържаше дори родители с малки деца, а целта бе несъгласните срещу политиката на Путин изобщо да не могат да се съберат. За масови протести във всички руски градове срещу агресията в Украйна призова опозиционният лидер Алексей Навални. 

Малък брой случайни минувачи също попаднаха в автобусите с арестуваните. Органите на реда обясняват, че в близост до Манежния площад се провежда публично събитие (концерт) и че присъстващите не спазват необходимото разстояние, съобщава "Новая газета".

Сред задържаните са и редица журналисти.

На различни видеа се вижда как хората са влачени към рейсовете, за да не участват н демонстрациите срещу войната. 

Представители на Министерството на вътрешните работи все още не са предоставили информация за задържаните лица.

Преди протеста ОМОН загради Манежния площад в Санкт Петербург. 

По-късно кореспондент на "Новая газета" съобщи, че на площада са останали само журналисти. 

Олег Орлов, член на управителния съвет на правозащитния център "Мемориал", и Светлана Ганнушкина, председател на Комитета за гражданска помощ, са задържани в Москва, съобщава IAB Info.

Междувременно стана ясно, че в Москва се е преобърнал бус с арестувани на протеста.

Руското министерство на вътрешните работи вчера предупреди, че ще предотврати всеки опит за провеждането на неразрешени от властите протести и че ще потърси отговорност от организаторите.

Видео в социалните медии показва, че на антивоенен протест в най-големия казахстански град Алмати са се събрали около 2000 души. 

Същевременно стана ясно, че рейтингът на Владимир Путин се е повишил от началото на инвазията, според данни на базирани в Москва агенции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

От 27 февруари насам одобрението за Путин тази седмица се е повишило с 6 процентни пункта до 70 процента, според информация на държавната агенция Общоруски център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ).

Според Фондация „Обществено мнение“, която провежда проучвания за Кремъл, рейтингът на Путин се е повишил със 7 пункта до 71 процента за същата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

16

alfakentavur

06.03 2022 в 20:54

Гледам посланичката на Расия, която се извиняваше на премиера ни, се движи с BMW, а не с ВАЗ. Защо така бе велики расийски люди? И продължавате да твърдите, че специалната икономическа операция няма да ви засегне. Да, да!

2550

14

alfakentavur

06.03 2022 в 20:24

Кажи ти защо въведе военно положение в Расия и не си притесняваш от 15-те години затвор?

1600

12

HolyDiver

06.03 2022 в 18:56

zuljin сам си бе! Само ти и десетте ти фейк профила! Никой не подкрепя Русия, никой не иска да бъде с агресора и нацист Путлер. Русия върви към това да бъде Северна Корея 2 и всеки идиот с 2 гънки го знае - само ти рубладжийско ла*но такова не спираш спама.

2550

11

alfakentavur

06.03 2022 в 18:47

Руското тролче zuljin какво отклонява темата с някакви селски лафчета, като го очакват до 15 години затвор и до 5 млн. рубли глоба за разпространяване на фалшиви новини за "специалната операция".
Тотално живейки в собствения си измислен свят, пардон - в измисления свят на Путлер, се изпусна да каже, че Расия била във военно положение.
Само "великият" въздушен ас, който го плениха с листче в джоба с написани на ръка координати, се е дънил повече.

-8580

10

Тези лафчета бяха модерни преди повече от 20 години. Иди научи правопис първо и след това си смени троладжийската тактика.

-8580

8

Представете си да баннат от сайта ип-адреса на zuljin как 10 профила от сайта ще спрат да пишат. Този човек е болен без никакъв личен живот. В 2 часа посред нощ влезнал да спами снощи 40 мнения на опорки спуснати от Масква.

643

7

mnbvcxz

06.03 2022 в 17:33

Според мен цял свят подкрепя управлението на Украйна само в болните фантазии на медиите. Аз лично нямам нито един познат, приятел или роднина, който да ги подкрепя. Ма както е известно, всеки сам си преценя ;)