Полицаят, излязъл на Червения площад с плакат в подкрепа на Навални, бе осъден задочно

OFFNews 27 януари 2023 в 12:49 3332 7

полицай

Снимка RUSLAN TEREKHOV/SOTA

Униформеният излезе с плакат и обясни, че действията му са продиктувани от политическите му убеждения.

Бившият полицай, излязъл на Червения площад с плакат в подкрепа на Алексей Навални, е осъден задочно по дело за "военни фалшификати". Това е първата задочна присъда по член от руския Наказателен кодекс, влязъл в сила от началото на войната срещу Украйна.

Пенсионираният майор от полицията Олег Кашинцев е признат за виновен за разпространяване на "фалшификати" за руската армия и е осъден задочно на 8 г. затвор, съобщава Network Freedom Project.

Басманният съд в Москва удовлетвори изцяло исканията на държавното обвинение, заяви адвокат Илнур Шарапов. Кашинцев е лишен от званието майор от полицията, както и от правото да администрира социалните мрежи и да заема длъжности в правоприлагащите органи за срок от 4 г.

През юли миналата година бившият майор е обявен за издирване. Правозащитникът Павел Чиков съобщава, че срещу Кашинцев е образувано наказателно дело по член 207.3, буква г), точка 2 от Наказателния кодекс на Руската федерация.

През декември 2021 г. Кашинцев излиза на Червения площад в полицейска униформа с плакат в подкрепа на Навални. След това му е повдигнато обвинение за две престъпления - нарушаване на правилата за участие в публично събитие и незаконно носене на полицейска униформа.

Кашинцев е от Рибинск в Ярославска област, работил е в полицията 18 г. (14 от тях в криминалното разследване) и се е пенсионирал през 2019 г. Той обясни постъпката си с политическите си убеждения. През 2022 г. Кашинцев е обвинен в разпространяване на "фалшификати" за руската армия заради няколко публикации от пролетта на м.г.

Държавното обвинение счита за неверни твърденията му, че Русия води война с Украйна, че Русия възнамерява да завземе украински територии, че въоръжените сили ги опустошават, че военнослужещи убиват цивилни граждани, измъчват ги, изнасилват ги и ги ограбват, пише Нова газета Европа.

Тази седмица главният прокурор на Русия Игор Краснов обяви, че през 2022 г. са били образувани 187 наказателни дела за "военни фалшификати". Обвиняемите са със 149 по-малко, защото някои от тях имат няколко обвинения, коментира Чиков тази статистика. Той отбелязва, че броят на новите дела за "военни фалшификати" започва плавно да намалява от септември, а през декември са образувани само осем наказателни дела срещу трима обвиняеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

606

7

order

27.01 2023 в 18:51

Говорят си двама форумни РУСОФОБИ и единия казва: Вчера бях на Червения площад и се и3cpax в знак на протест против Путин и войната!!!!
Еее не те ли арестуваха? - пита другия. Да бе ще ме арестуват, там има свобода и демокрация, а и аз не съм си свалял ГАЩИТЕ!!! - отговаря първият.

9018

6

Em Em

27.01 2023 в 16:14

8 години за един плакат!
Иранските чалми май са по-милостиви.
Рушнацате май се доближават повече до севернокорейците.
Страхът от народната "любов" се увеличава от ден на ден!

-529

4

6екеr4о

27.01 2023 в 15:28

Трябва сам да коригирам себе си - Ленин е бил по-велик човеколюбец от Сталин, действал е с размах и много по-интензивно, но за негово съжаление - доста по-кратко...

-529

3

6екеr4о

27.01 2023 в 15:26

Това руското, ако е правосъдие, то Джугашвили е най-великия човеколюбец на света!

345

2

Джендо Джедев

27.01 2023 в 13:30

Ако на плаката пишехе "Слава на Путин" щяха даже да го повишат. Еба ти смешното подобие на държавица! :D

1035

1

Niko Kolev

27.01 2023 в 13:26

Гледам плакатчето. На него пише

"СВОБОДА ЗА НАВАЛНИ".

Това е ... фалшификат, според кремълската Шайка. Наистина Мордор е тъп виц.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика