Подкрепата за Ердоган падна под 50%, балотажът е почти сигурен

OFFNews 14 май 2023 в 23:41 4422 1

Снимка БТА/АП

Демонстрация в подкрепа на Ердоган

Според последните данни на Анадолската агенция вотът на Реджеп Тайип Ердоган е паднал под 50 процента и е отчетен като 49,94 процента, съобщи турската редакция на Би Би Си.

Към 23.10 ч., при 89,2% обработени бюлетини, вотът на Кемал Кълъчдароглу е 44,30 процента. Гласовете за националиста Синан Оган са 5,30 процента.

С тези резултати страната ще отиде за пръв път в историята си на балотаж. Турция стана президентска република през  2018 г., а до 2007-ма държавният глава се избираше от парламента. За пръв път за държавен глава имаше пряк вот през 2014 г., когато Ердоган спечели.

Към този момент се очаква изборите да са най-оспорвани в големите градове и реално вотът ще се реши там.

Междувременно опозиционният лидер призова наблюдателите да не напускат секциите:

"Фикцията, която започна с 60%, вече спадна под 50%. Наблюдателите на вота и изборните власти никога не трябва да напускат местата си. "Няма да спим тази нощ", написа той в "Туитър". "

Кълъчдароглу  твърди, че в резултат на манипулации броят на гласовете, подадени за опозицията и отразени в бюлетините, е спаднал. От опозицията твърдят, че Кълъчдароглу е спечелил на президентските избори в Турция.

Междувременно пред централата на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) бе издигната сцена и хората започнаха да се събират в празнично настроение. В района звучи силна музика и събралите се хора носят турски знамена и флагове на партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

15.05 2023 в 07:30

Учудващо е, че след всичко, което султанът натвори в Турция - нечувана инфлация, икономически срив, а и историята със земетресението, пак има подкрепата на турчулята. Тия са малко като крепостниците - "Бий ме, обичам те!". :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!