Пилот е обвинен в опит за убийство на 83-ма души - опитал да спре двигателите на самолет в движение

OFFNews 24 октомври 2023 в 11:10 1446 0

Летище

Снимка БТА/АП

Пилот е обвинен в опит за убийство на 83-ма души

Пилот е обвинен в опит за убийство на 83-ма души. Твърди се, че той се е опитал да разбие пътнически самолет по време на полет в неделя вечерта, съобщава Би Би Си.

По данни на авиокомпанията Alaska Airlines заподозреният не е трябвало да бъде на работа по разписание, но е седял в пилотската кабина зад капитана и първия офицер.

В полицейски документ заподозреният е посочен като 44-годишният Джоузеф Дейвид Емерсън. Той се е опитал да изключи двигателите на самолета, но капитанът на полета и вторият пилот са предотвратили инцидента.

Самолетът е летял от Еверет, Вашингтон  за Сан Франциско, Калифорния, с 80 пътници на борда.

Членовете на екипажа на полет 2059 на Alaska Airlines са докладвали за инцидента на контрола на въздушното движение.

В запис от комуникацията между контрола на въздушното движение и един от пилотите се чува, че имам човек, който се опитва да изключи двигателите от пилотската кабина.

Полетът е бил отклонен към Портланд, Орегон, където мъжът е бил арестуван.

Пътниците на борда разказват, че не са знаели какво се случва в пилотската кабина, докато стюардесата не е обявила, че самолетът трябва да кацне незабавно. Те са предполагали, че някой има нужда от медицинска помощ и твърдят, че екипажът се е справил професионално с извънредната ситуация.

От изявление на авиокомпанията става ядно, че пострадали няма и всички са успели да пътуват за Сан Франциско с по-късен полет.  

Инцидентът се разследва от полицейското управление на пристанището на Портланд и ФБР.

Властите съобщават, че не са сигурни кога обвиняемият ще бъде изправен пред съда.

В понеделник Федералната авиационна администрация изпрати насоки до въздушните превозвачи на САЩ, че инцидентът „не е свързан по никакъв начин с текущи световни събития“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!