Пентагонът отложи тест на междуконтинентална ракета в опит да намали ядреното напрежение

OFFNews 03 март 2022 в 07:29 3196 6

Пентагонът обяви, че ще отложи планиран тестов пуск на междуконтинентална балистична ракета "Минитман III" (Minuteman III) в опит да намали ескалиращото напрежение, дошло след като Русия обяви, че поставя ядрените си сили в повишена готовност, предава БТА.

Обявеното от руския президент Владимир Путин повишаване на бойната готовност на ядрените сили разпали опасения, че руската инвазия в Украйна може да доведе до ядрена ескалация, като някои европейски представители видяха в това прикрита заплаха към Запада.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви вчера, че евентуална Трета световна война би била ядрен конфликт. А Пентагонът категорично осъди руската реторика около най-разрушителните въоръжения в света и заяви, че се надява решението за отлагане на теста на междуконтиненталната балистична ракета да послужи за пример на Москва.

"В този момент на напрежение ние осъзнаваме колко важно е и САЩ, и Русия да имат предвид риска от погрешна преценка и да предприемат стъпки за намаляване на тези рискове", каза говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Той допълни, че решението за отлагане на теста има за цел "да демонстрира, че ние нямаме намерение да пристъпим към каквито и да било действия, които могат да бъдат разбрани или интерпретирани погрешно".

Способната да носи ядрен заряд междуконтинентална ракета "Минитман III" е ключов елемент от американския стратегически арсенал и има обсег от над 6000 мили (9660 км).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

6

Не се прави на ударен. Отворих ти браузъра в петък и се видя как пишеш. Пак казвам не очаквам самопризнания.

-8580

4

Расия губи войната .Вече 1 седмица не могат да превземат 1 областен град. Навсякъде са громени.

Стига пиши от 10 профила и си давай по 10 плюса на коментарите. Това е болест да пишеш от 1 компютър с 10 профила.

22548

2

dolivo

03.03 2022 в 09:35

точно така, в отговор на руските хаквания и снабдявания на сепаратисти
 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл