Пентагонът: 150 хиляди бойци участват в украинската офанзива, може да продължи до зимата

OFFNews 02 август 2023 в 09:31 4039 2

Снимка Генерален щаб на ВСУ

В бойните действия на Запорожкото направление са включени и обучени на Запад бойци, но напредъкът е бавен, а руската съпротива сериозна.

150 хиляди военнослужещи участват в контранастъпателната операция на Въоръжените сили на Украйна за освобождаване на окупираните от Русия територии, но въпреки включването на нови сили в боя, напредъкът е бавен, пише „Политико“, като се позовава на представители на Пентагона. Според оценката на Вашингтон битките на Юг може да продължат чак до зимата.

Според портала, присъединяването към сраженията на Запорожкото направление близо до Орихив миналата седмица на допълнителни попълнения от войници, обучени в западни страни, засега не са донесли значителни резултати. Служител на Пентагона казва, че напредъкът на украинците се измерва в стотици метри .

„Те правят предимно малък, плавен напредък на всички направления. Все още се сблъскват с твърда руска съпротива - втората и третата линия на отбрана, казва един от събеседниците на „Политико“.

По данни на Пентагона в настоящия момент в офанзивата са включени 150 хиляди души по трите главни оси на атаките, в това число влизат няколко бригади, обучени от западните армии. Украйна все още държи някои сили в резерв.

Говорителят на Пентагона генерал Пат Райдър отказа да даде подробен отговор за украинските операции по време на брифинга във вторник. Той заяви единствено, че "това е и ще бъде тежка за тях (украинците, б. р.) битка“. Според източници на „Политико“ служители отбранителното ведомство очакват контранастъплението да продължи поне през есента, а вероятно и до зимата .

Напредъкът е възпрепятстван от минни полета ; дори когато украинците ги форсират, руските хеликоптери и артилерия слагат следващи мини зад тях, за да отрежат украинските войски от подкрепления. Мобилните системи за борба с дронове Vampire, които започнаха да достигат до Украйна, може да помогнат в борбата срещу руската авиаця. Това са ракетни пускови установки с лазерно насочване, монтирани на пикапи.

Украинците очакват също така през септември доставката на американските танкове
„Ейбрамс“, за които Вашингтон смята, че ще променят ситуацията на фронта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

2

Bad Horse

02.08 2023 в 12:26

Имат обаче дронове, които поразяват Москва вече редовно. Това ще се засили. Московчани ще усетят поне малко, какво е война. Как ще реагират? "За родину, за Путину!" Не мислА...

12078

1

edin slep

02.08 2023 в 11:42

Нямат сериозна авиация - и хеликоптерите и самолетите им са много по-малко и по-изостанали.
 
X

Да помогнем на украинските деца!