Пендаровски: Няма опасност да станем българи

Според македонския президент със записването на българите в конституцията на РСМ рухва концепцията за един народ в две държави

OFFNews 17 септември 2022 в 13:45 4034 8

Пендаровски
Стево Пендаровски.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски ще пристигне в София на 1 октомври за откриването на интерконектора между България и Гърция, на което са поканени и други президенти и премиери от региона, и това ще е доказателство, че на Република Северна Македония трябва да се гледа като на добри съседи, които си помагат дори в беда, стана ясно от интервю на Пендаровски за ТВ 24.

По темата за предоставяне на електроенергия на Република Северна Македония на по-ниски цени той е провел четири телефонни разговора с българския президент Румен Радев и до този момент служебното правителство е кооперативно, посочи Пендаровски.

По думите му в Република Северна Македония би могъл да се проведе референдум и той самият би гласувал за въпрос „Дали сте за или против влизане в ЕС”, но определи предложението на ВМРО-ДПМНЕ за въпрос, свързан с прекратяване на действието на Закона за ратификация на Договора за приятелство и добросъседство с България, като „мъгляв” вариант.

„Само македонците с разклатено самочувствие се страхуват от българизацията или твърдят, че това ще се случи. Обидно е да се твърди, че чрез протокол, чрез договор, чрез механизми на европейска интеграция ще станем българи. Този дух на уж българизация е измислен от опозицията, за да плаши македонския народ. Няма основания за страх от това, няма опасност да станем българи чрез европреговорите”, каза Пендаровски.

По отношение на развилия се в Северна Македония дебат за това дали председателят на парламента Талат Джафери е реагирал правилно, отхвърляйки като противоречаща на Конституцията идеята на ВМРО-ДПМНЕ за референдум, Пендаровски заяви, че конституцията е по-силна от всеки закон, включително и от закона за референдумите и гражданските инициативи.

„Конституцията гласи, че международно ратифициран договор не може да се променя със закон. Договорът с България е ратифициран в парламента и законът, с който този договор е валиден, не може да бъде отменен с референдум”, каза Пендаровски, цитиран от БТА.

„Включването на българите в преамбюла на конституцията директно ще потвърди, че съществува македонска нация, народ и език. Това директно ще отхвърли твърденията, за „един народ в две държави”, заяви Пендаровски, уточнявайки, че промяната на конституцията трябва да бъде политически приоритет на правителството в следващите месеци, но страната трябва да се съсредоточи в областта на върховенството на закона и борба с корупцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

8

Октим

17.09 2022 в 18:20

Първо нека каквидите да се опитат да станат нещо от сорта на хора, пък тогава вече ще говорят за българи, патагонци итн. ...

-1200

7

путин хуйло

17.09 2022 в 17:10

най-големия страх на македонците е да станат българи! Изглежда самите българи не искат да са такива, като се има предвид скороста с която се циганизират!

22548

6

dolivo

17.09 2022 в 15:53

и педе...си няма да станете, спокойно

12073

5

IvanofRumen

17.09 2022 в 15:33

Ха ха ха! Тези макета напълно изтрещяха, но български паспорти искате, хибриди!

924

4

Diogen

17.09 2022 в 15:04

Българи няма да станете, защото сте хибридни боклуци. Албанци обаче могат да ви направят и може да не ви хареса повече.

10298

3

AntiZ

17.09 2022 в 14:40

Ох, като ми се появи този глист, и все за д-р Тони Филипов се сещам, Бог да го прости и затова дали сме един народ:"едно л@йно, на две срезАно!"

6386

2

Zlatko

17.09 2022 в 14:20

Как манията на силните за момента и желанието им, да покажат, че от тях зависи и те командват, може да обърка съдбите на милиони хора. Пример за това е бивша Югославия. Изкуствено създадена държава преди стотина години и после раздвляй и владей.

1257

1

ЦСКАр

17.09 2022 в 14:16

Насила хубост не става. Само да не вземете да си направите ДНК тест, че ще ви стане лошо от истината. Почитайте си Тито, все пак той ви измисли. Иначе историята говори- 1870 султанът издава ферман, (закон) според който християните в империята трябва да се самоопределят към коя екзархия се причисляват. В македонско мнозинството от хората са се писали българи, следвани от албанци, сърби, турци, власи и цигани... мЪкедонци няма. Знаете го и затова сънувате кошмари, нали "другари"??? :))) Гузен негонен маке става...
 
X

Да помогнем на украинските деца!