ПАСЕ: Русия е диктатура, Путин - диктатор

OFFNews 13 октомври 2023 в 14:01 1663 2

убиец

Снимка БТА Архив

Протест стрещу руската инвазия в Украйна.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призна Русия за диктатура и призова всички държави от Съвета на Европа да не признават легитимността на руския президент Владимир Путин след края на настоящия му мандат.

Решението бе гласувано единодушно.

Асамблеята призова държавите членки на Съвета на Европа „да признаят Владимир Путин за нелегитимен след края на настоящия му президентски мандат и да преустановят всякакъв контакт с него, с изключение на хуманитарни контакти и в стремежа към мир“.

Путин държи властта в Русия от 2000 г. насам. Поправките в руската конституция през юли 2020 г. удължиха потенциалния му президентски мандат до 2036 г., се посочва в мотивите.

"Огромната власт на президента, произтичаща от изключително дългия мандат на поста, съчетана с липсата на каквито и да било проверки и баланси като силен парламент, независима съдебна система, свободни медии и жизнено гражданско общество, превърна Руската федерация в де факто диктатура", е записано още в документа.

Комитетът единодушно одобри проекторезолюцията и припомни констатациите на Венецианската комисия на Съвета на Европа, че "отхвърлянето на ограничението на мандата на действащия президент нарушава както руската конституция, така и международните правни принципи".

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие и резолюция срещу "продължаващата ескалация на агресията на Руската федерация срещу Украйна", в която призна руския режим за терористичен и призна, че агресията срещу Украйна е започнала през 2014 г.

"Приветствам днешната резолюция на ПАСЕ, с която Русия се признава за диктатура. Повече от 20 години противоконституционно еднолично управление доведе до престъпления в страната и в чужбина. Приветствам призива към 46-те държави от Съвета на Европа да признаят Путин за нелегитимен в края на настоящия му мандат", заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

13.10 2023 в 15:41

На Путин не дължината, а броя на мандатите му е в повече, ама резултатът е все същия.

-529

1

6екеr4о

13.10 2023 в 14:14

Кървавата инвазия в УкраИна за пореден път доказа колко неефективни са международните институции!

На тия умници са им трябвали 20 месеца убийствена инвазия, за да проумеят очевидното!!!

И какъв е тоя Съвет за "сигурност" на ООН, който може ежеминутно да бъде елиминират от два кървави диктаторски режима...
 
X

Да помогнем на украинските деца!