Първи резултати: Гибралтар гласува с 96% за оставане в ЕС

OFFNews 24 юни 2016 в 01:57 8248 3

Вече е ясен първият резултат от референдума във Великобритания. Той е в Гибралтар където 95,9% от гласувалите са за оставане в Европейския съюз, а само 4,1% искат Обединеното кралство да го напусне.

Изглежда обаче Гибралтар никак няма да е типичен и резултатите на повечето места ще са много по-завързани.

В Нюкясъл, който засега е втория излязъл резултат 49,3 са за излизане от ЕС срещу 50,7 за оставане.

Първият регион от Шотландия, от където има резултати, са северните острови Оркни. Там резултатът е 36,8:63,2 в полза на оставането в съюза. Регионът обаче е много малък като брой население и няма да има съществен принос в общия резултат.

Веднага след това обаче излязоха резултати от значително по-големия район Клакаманшайър, които също са около 60:40 в полза на оставането.

Веднага след това обаче излязоха данниете от северния английски регион Съндърланд. Според предваритрелните прогнози там се очакваше да бъде най-голямата победа на противниците на ЕС. Резултатите потвърждават прогнозите. 61,3% са дали гласа си за LEAVE при само 38,7 за REMAIN. 

С резултатите в Съндърланд противниците на ЕС за пръв път поведоха в резултата. Преднината обаче е крехка, а остават много непреброени региони. 

Според все още непотвърдени резултати в Кроули (45 км южно от Лондон) противниците на ЕС печелят с 61%.

Първи непотвърдени данни има и за Уелс. В района Блайнай Гуент противниците на ЕС също печелят с около 60% от гласовете.

Излязоха и първите данни за Северна Ирландия. Във Фойл REMAIN побеждава категорично със 78,3:21,7. Районът е силно католически. За Северна Ирландия предварително се знаеше, че в католическите райони победата на REMAIN ще бъде категорична, докато юнионистките избиратели ще се разделят поравно.

В Англия обаче LEAVE все по-силно доминира. В Суиндън привържениците на излизане от ЕС спечелиха с 55:45, което е около 10 000 гласа разлика.

Лондонското предградие Броксборн дори надмина Съндърланд по категоричност на резултата. Там излизането от ЕС е подкрепено от над 66% от избирателите. Това е над 16 000 гласа разлика. С тях LEAVE поведе със 7000 гласа в общия резултат.

С 61:39 Кетъринг (северно от Лондон) също гласува за напускане на Съюза.

Островите Сили гласуваха с 56:44 за оставане в Евросъюза. Там обаче гласоподавателите са само 1700 и слабо влияят на общия резултат.

В Западен Дънбартъншър (близо до Глазгоу) привържениците на оставането в ЕС печелят със 62%.

60:40 за оставане в ЕС е резултатът в Дънди.

На Шетлъндските острови, в най-северната част на Шотландия, резултатът е 56,5:43,5 в полза на оставането. 

С това категорично се затвърждава тенденцията в Шотландия позицията за оставане в ЕС да има категорична преднина, за разлика от Англия, в която засега резултатите сочат точно обратното, особено след като съседния на Съндърланд район South Tyneside повтори резултата му от 62% за напускане на Обединена Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови