Първи избори в Куба след смъртта на Фидел Кастро

OFFNews 26 ноември 2017 в 08:35 3453 0

Първи избори след смъртта на Фидел Кастро се провеждат днес в Куба. 

27 200 кандидати ще се борят за 12 500 места за депутати в общинските съвети. Те се избират за срок от две години и половина. На 3 декември ще се състои втори тур в районите, където никой от кандидатите не получи повече от 50 процента от гласовете. 

Това е първа крачка към подновяване на състава на регионалните парламенти, а след това и на националния еднокамарен парламент. В края на февруари 2018 г. депутатите от новоизбраното Национално събрание ще определят председателя на Държавни съвет - държавният и правителствен ръководител. От 2008 г. този пост заема Раул Кастро, заменил по-възрастния си брат Фидел. Осемдесет и шест годишният Раул Кастро нееднократно е заявявал, че сегашният му петгодишен мандат начело на страната, изтичащ през февруари 2018 г., ще е последен за него. Като най-вероятен негов приемник е сочен 57-годишният първи заместник-председател на Министерския съвет на Куба Мигел Диас Канел.

Фидел Кастро почина на 25 ноември миналата година на 90-годишна възраст. Вчера Куба отбеляза първата годишнина от кончината му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови