Първи арести след нападението по време на поклонение на гроба на Касем Солеймани

OFFNews 05 януари 2024 в 18:35 2762 1

Снимка Getty Images

Няколко души са задържани след нападението по време на поклонение на гроба на военния лидер Касем Солеймани в Иран, съобщха ИРНА и БТА. 

На 3 януари - на четвъртата годишнина от убийството на Солеймани, загинаха 80 души след два взрива. Първоначално властите съобщиха за над 100 убити, но впоследствие информацията бе променена. По последни данни загиналите са 89 души, а ранените - над 250.

Според иранската информационна агенция Тасним тайните служби са арестували заподозрени в пет провинции. Отговорността за атентата беше поета от "Ислямска държава".

На траурна церемония в памет на жертвите в южния град Керман представители на иранското ръководство заплашиха враговете си.

"Бъдете сигурни, че силата на инициативата е в ръцете на нашите богоизбрани войски", заяви президентът на Иран Ебрахим Раиси. Както обикновено, речите бяха съпроводени с викове "Смърт на Израел" и "Смърт на Америка".

"Ислямска държава" заяви, че двама атентатори самоубийци са взривили коланите си с експлозиви по време на траурните церемонии, организирани в сряда.

Това е най-смъртоносното нападение в 45-годишната история на Ислямската република. По данни на иранските медии сред загиналите са били десетина деца на възраст под 15 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!