Партията на Мелони води на евровота в Италия

OFFNews 10 юни 2024 в 01:34 1456 0

Джорджа Мелони

Снимка GettyImages

Джорджа Мелони

Очаквано партията на италианския премиер Джорджа Мелони "Италиански братя" води на изборите за ЕП в Италия с 26-30%, показват екзит пол данни, съобщени от телевизия РАИ. На второ място е левоцентристката опозиционна Демократическата партия на Ели Шлайн с 21-25.%, а на трето място е антисистемното "Движение 5 звезди" на бившия премиер Джузепе Конте с 10-14%.

На четвърто място се води оспорвана битка, според екзит пол данните, между десноцентристката "Форца Италия" на Антонио Таяни и крайнодясната "Лига" на Матео Салвини. Те получават съответно 8,5-10,5 и 8-10%.

Следват ги "Съюз Зелени Левица" с между 5 и 7%. "Съединени европейски щати" на бившия премиер Матео Ренци и бившия европейски комисар Ема Бонино получават 3,5-5,5 процента, а "Действие" на центриста Карло Календа получава 2,5-4,5 процента.

Така партията на Мелони оправда прогнозите на социолозите. Това поставя италианския премиер в позиция да се опита да прокара своята нова визия за Европа, за която тя говори в последните няколко месеца на няколко важни прояви - партийния форум на "Италиански братя" в Пескара, форума, организиран от "Вокс" в Мадрид и митинга на "Италиански братя" на Площада на народа в Рим на 1 юни.

Екзит пол данните са разочароващи и за центристите от двата проевропейски проекта "Съединени европейски щати" и "Действие".

Резултатът на партията на Мелони на евроизборите показва, че две години след парламентарния вот в Италия, тя успя да запази ролята си на водеща сила. Отчасти това се дължи и на разделението в редиците на опозицията на нейното правителство, отбелязва Франс прес в първи коментар по темата.

Спрямо евровота през 2019 г. партията на Мелони бележи голям напредък. Тогава тя имаше едва 6,44%. Сега резултатът на Мелони на изборите ще й позволи да засили влиянието и тежестта си в Брюксел при взимане на решения по важни въпроси, като например борбата с незаконния трафик на мигранти.

Мелони съумя да се наложи и като събеседник по важни въпроси на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

В ЕП „Италиански братя“ е част от политическото семейство на "Европейските консерватори и реформисти". В тази група влиза и испанската партия "Вокс". Тази група е възприемана за крайнодясна или като консервативна десница.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада