Партията на Макрон фаворит, ниска избирателна активност във Франция

OFFNews 11 юни 2017 в 21:07 4323 2

Снимка БГНЕС архив

Рекордно ниска избирателна активност се регистрира на парламентарния вот във Франция днес. Според прогнозите това няма да се отрази на мощната победа на партията на президента Еманюел Макрон.

Крайният резултат ще стане ясен другата неделя, когато е насрочен балотажът, изборите във Франция се провеждат в два тура.

Сондажите показват, че над 200 от досегашните депутати ще отпаднат, "Напред за Републиката!" (LREM) на Макрон може да заеме близо 3/4 от местата в парламента.

Ако спечели мандат за реформи, президентът трябва да докаже, че може да ги изпълни успешно. 

Според проучванията партията на Макрон може да си осигури много над абсолютното мнозинство в Националното събрание на Франция. Вероятно второто място ще остане за крайнодесния Национален фронт. 

LREM печели на първия тур на парламентарните избори около 30% от гласовете, съобщи белгийската държавна телевизия, като се позовава на екзит пол от две агенции. Според тези данни традиционната десница "Републиканците" събират 19-20%, следвани със 17% от Националния фронт, крайната левица "Непокорна Франция" с 12 на сто и управляващите социалисти със 7-8%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews